Nieuws
Drie maanden collegegeld terug bij vertraging afstuderen
Studenten die in de laatste fase van hun studie vertraging oplopen door de coronacrisis worden gecompenseerd. Zij krijgen drie maanden collegegeld terug.
Jessie Eickhoff
dinsdag 19 mei 2020
Illustratie Silas.nl

Sommige studenten lopen studievertraging op als gevolg van corona. Zo kunnen vele stages en coschappen niet doorgaan. Gemiddeld resulteert dit in drie maanden studievertraging, wat kan oplopen tot 3500 euro extra studieschuld.

‘Studenten die geen mogelijkheid hebben om studievertraging te voorkomen worden gecompenseerd’, vertelt Michiel Hendrikx, woordvoerder van onderwijsminister Van Engelshoven. ‘Deze groep zal zich aankomend jaar opnieuw moeten inschrijven bij hun onderwijsinstelling.’

Studenten die tussen september en eind januari hun diploma alsnog behalen, worden gecompenseerd. Zij krijgen drie maanden collegegeld terug, een bedrag van 535 euro.

Daarnaast krijgen laatstejaars waarbij het recht op basis- of aanvullende beurs in de zomermaanden afloopt, een eenmalige compensatie van 1500 euro (bij een aanvullende beurs).

Er wordt niet gecontroleerd of de studievertraging echt door de coronacrisis komt

In totaal trekt het kabinet trekt 200 miljoen uit voor de regeling. Er zal niet gecontroleerd worden of de studievertraging echt door de coronacrisis komt.

Ook wordt de rest van de studenten met studievertraging niet vergeten, aldus Hendrikx. ‘Een diploma is natuurlijk van grotere waarde dan de compensatie die wij kunnen bieden. Daarom kijken wij samen met de onderwijsinstellingen naar mogelijkheden om studenten te helpen de opgelopen studievertraging in te halen.’

‘De intentie om deze studenten tegemoet te komen is mooi, maar dit is niet het meest acute probleem’, reageert Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. ‘Er is namelijk nog geen oplossing voor studenten die nú in de knel zitten door het verlies van hun bijbaan.’