Nieuws
Dodelijke brand was aangestoken
De brand waarbij de Chinese promovendus Maolin Zhang op 17 januari vorig jaar om het leven kwam, is aangestoken. Sean M., een bovenbuurman van Zhang in het appartementencomplex in Hillegom, heeft een volledige bekentenis afgelegd.
Anoushka Kloosterman
donderdag 5 maart 2020

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in de Volkskrant. M. werd gearresteerd nadat zijn familieleden belastende verklaringen aflegden. Hij zit sinds april in voorarrest. Psychiatrisch onderzoek heeft vastgesteld dat hij zwakbegaafd is. De zaak wordt naar verwachting in juni inhoudelijk behandeld.

Het overlijden van Zhang had veel impact in zowel Leiden als in Hillegom. Hij werkte in Leiden aan zijn promotie in de radio-astronomie, om een carrière op te bouwen en daarmee zijn ouders en grootouders, die in een klein dorp in het zuidoosten van China wonen, financieel te ondersteunen. Collega’s zetten na zijn dood een crowdfundingsactie op om geld voor Zhangs familie in te zamelen, waarmee bijna 75 duizend euro werd opgehaald.

Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke, tevens beeldend kunstenaar, maakte drie kunstwerken ter nagedachtenis aan Zhang. Twee daarvan gaan naar China, naar zijn ouders en zijn oude universiteit in Beijing. De gezamenlijke onthulling had op 21 februari moeten plaatsvinden, maar werd afgelast vanwege de crisis rondom het coronavirus.