Nieuws
LUMC-decaan greep niet in bij fraude en stapt tijdelijk op: ‘Ik heb een signaal gemist’
Pancras Hogendoorn, vice-voorzitter van de raad van bestuur en decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft per direct tijdelijk zijn taken neergelegd. Aanleiding is een onderzoek van Omroep West en Follow the Money waaruit blijkt dat hij wist dat er met Europese subsidies werd gefraudeerd, maar niet ingreep.
Vincent Bongers
zaterdag 11 november 2023
Foto Marc de Haan

De fraude heeft betrekking op het aanvragen van EU-subsidies. Bij deze projecten was het externe en inmiddels opgedoekte bedrijf Percuros betrokken, dat was gespecialiseerd in het verwerven van EU-beurzen.

Nadat het LUMC vanuit de EU vragen kreeg over de verantwoording van subsidies bij een aantal projecten volgde er een intern onderzoek. Het werd in april 2023 duidelijk dat bij deze onderzoeksprojecten ‘stelselmatig fraude was gepleegd’.

Geschrokken

Het LUMC schreef toen in een persbericht dat als gevolg van die bevindingen ‘de samenwerking met de externe partij was opgezegd’ en drie van fraude verdachte medewerkers op staande voet werden ontslagen. ‘We zijn geschrokken van de ernst van de feiten’, liet Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur van het academisch ziekenhuis toen weten.

Overigens werd eerder deze maand bekend dat het ontslag op staande voet van twee van drie medewerkers volgens de rechtbank Den Haag onterecht was.

‘Er was sprake van gesjoemel met contracten, oneigenlijke betalingen en promovendi die onder druk werden gezet om te liegen’

Uit een vanochtend gepubliceerd artikel van Omroep West en onderzoeksplatform Follow the Money blijkt dat er werd ‘gesjoemeld met contracten’, er sprake was van ‘oneigenlijke betalingen’ en ‘promovendi die onder druk worden gezet om te liegen’.

Ook was de klokkenluider die de fraude aan het licht bracht in december 2021 al in gesprek gegaan met de raad van bestuur van het LUMC. Bij die bijeenkomst was ook Hogendoorn aanwezig. De klokkenluider voelde weinig steun vanuit het bestuur en alarmeerde vervolgens de Europese subsidie-instanties.

Onregelmatigheden

In een persbericht dat vandaag door het LUMC is gepubliceerd erkent Hogendoorn dat hij eind december 2021 ‘een signaal heeft gemist dat, bij nader inzien, een aanwijzing had kunnen zijn voor deze onregelmatigheden’.

Hij realiseert zich dat ‘dit beeld mij in mijn functioneren kan hinderen en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC zolang dit niet objectief is weerlegd. Daarom heb ik besloten om, tijdens nader onderzoek naar deze kwestie, per direct mijn functie van vice-voorzitter raad van bestuur LUMC en decaan tijdelijk neer te leggen.’

Dinsdag maakte het ziekenhuis bekend dat hij wordt opgevolgd door hoogleraar klinische farmacie Henk-Jan Guchelaar.