Nieuws
Cum Laude? Werkelijk?
Het university college heeft een nieuwe cum-laude- en cijferregeling. De universiteitsraad heeft veel kritiek op het nieuwe systeem.
donderdag 19 september 2013

Studenten van het university college behalen nu scores van A tot F. Deze letters corresponderen met een grade point. Een A is een 4,0 en een F een 0,0. Uit de behaalde cijfers rolt een gemiddelde: het grade point average (gpa). Het hoogst te behalen gemiddelde is een 4,0.

De universiteitsraad was eerder dit jaar ontevreden over de oude cum-lauderegeling van het college. Het bleek dat studenten die gemiddeld in hun tweede en derde bachelorjaar meer dan een 6,5 halen, ‘met lof’ slagen. Terwijl andere Leidse opleidingen pas bij een 8,5 een cum laude uitdelen. Dat moest anders.

Nu slagen studenten met een gpa van 3,50 tot 3,79 met lof. Het is afhankelijk van welke omrekenmethode er wordt gebruikt maar 3,50 is vergelijkbaar met een gemiddelde van 7,7 in het Nederlandse cijfersysteem.

De universiteitsraad is niet echt enthousiast over de herziene cum-lauderegeling. Het is een verbetering ten opzichte van de oude situatie maar nog steeds is deze aan de ‘lage kant’ in vergelijking met reguliere opleidingen, schrijft de raad aan het college.

Er is vrees voor ‘cum-laude-inflatie.’ Vooral het argument van het college dat de nieuwe regeling aansluit bij andere Nederlandse university colleges en het ‘internationaal systeem’, overtuigt de raad niet: internationaal worden er systemen gebruik die van elkaar afwijken.

Verder vindt de raad het geen goed idee dat de cum-lauderegeling afwijkt van andere Leidse opleidingen. Eerder was afgesproken om universiteitbreed hetzelfde systeem te gaan hanteren. Bovendien leidt de aparte cum-laudestatus van het university college ‘verwarring in de hand bij toekomstige Nederlandse werkgevers van alumni van deze opleiding.’ VB