Nieuws
Corona-coulance: bsa verlaagd naar 40 studiepunten
De Universiteit Leiden heeft besloten de bsa-regeling vanwege corona te versoepelen: studenten moeten nu in hun eerste jaar niet 45 maar 40 punten halen.
Vincent Bongers
donderdag 14 januari 2021

Ondanks de problemen die studenten ondervinden door corona, heeft de vereniging van universiteiten (VSNU) besloten om het bsa niet te schrappen. Dat is opvallend want de hogescholen spraken eerder af om dit jaar geen bsa af te geven.

De universiteiten zullen wel minder streng zijn. ‘Alle veertien universiteiten van Nederland verlagen dit jaar hun bsa, binnen een bandbreedte van 10-15 procent’, aldus de VSNU. Want het blijkt ‘dat het welzijn van de studenten stevig onder druk staat, en dat wordt versterkt door de deze week aangekondigde verlenging van de lockdown’.

‘Voor wie in de knel komt, kan altijd een uitzondering worden gemaakt’

De Universiteit Leiden schrijft op haar site dat ‘de afgelopen maanden nauwkeurig in de gaten is gehouden welke invloed de situatie rond het coronavirus had op de studievoortgang’.

Die voortgang is ‘op peil’ en de universiteit vindt ‘het daarom belangrijk om vast te houden aan het bsa’. Om studenten toch wat tegemoet te komen is besloten om dit jaar de norm te verlagen van 45 naar 40 punten.

Verder is het mogelijk voor opleidingen om de regels van het bsa verder aan te passen als dat nodig is. ‘Zoals altijd is er ook de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor individuele studenten die in de knel zijn gekomen.’