English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Nieuws
Corona-proof is een understatement, op de Leidse BLM-betoging
Foto Taco van der Eb
Maia de Quay
maandag 15 juni 2020
Kuilen in het zand en stippen in het gras boden zondag plek aan zo’n 2500 betogers. Op de oude voetbalvelden wordt geluisterd, gezwegen, geschreeuwd en zelfs een beetje gedanst

‘Ja, het is echt ver’, zegt een huisgenootje. ‘Ik hoorde dat het buiten de singels is.’ Ze heeft het niet over een DHL-punt of een kringloopwinkel waar ze deze zondag nog naartoe wil, maar over de Black Lives Matter-demonstratie, editie Leiden.

Die betoging, eerst gepland op de Lammermarkt, is vanwege het grote aantal aanmeldingen verplaatst van naar sportpark De Vliet. Mooi, want op de Lammermarkt was er inderdaad nooit genoeg plek geweest.

Foto Taco van der Eb

Met zo’n 2500 man wordt er op de oude voetbalvelden geluisterd, gezwegen, geschreeuwd en zelfs een beetje gedanst.

Kuilen en stippen

Door de organisatie zijn zo’n 3000 kuilen in het zand gegraven en stippen in het gras gemarkeerd. Geen Amsterdamse toestanden: hier kan iedereen anderhalve meter afstand houden. Bovendien had zo ongeveer iedereen die een mondkapje op: corona-proof is een understatement.

Er zijn gezinnen, vrienden, en studenten met borden (‘SILENCE = VIOLENCE’, ‘I CAN’T BREATHE’) gemaakt van oude kartonnen biertrays. 

Op het kleine podium spreken Claudia los Santos en Gino Pedro da Fonseca over hun eigen ervaringen met racisme, de hedendaagsheid ervan en hoe het ook zeker ook in Leiden nog geen fictie is.

Foto Taco van der Eb

‘Leiden is meer dan we ons realiseren verbonden met de geschiedenis van de slavernij’, vervolgt de Leidse historicus Karwan Fatah-Black. 

Slavenschip

‘Leiden was ook de naam van een slavenschip dat met vierhonderd mensen geketend aan boord van Angola naar Brazilië voer. Leiden was ook de naam van een klein fort in de Surinamerivier. Én Leiden was ook de naam van een plantage waar mensen werden vastgehouden wat gerechtvaardigd werd door niets anders dan racisme.’

Daar had ook de academie schuld aan, zegt hij. ‘Soms wordt kennis verdrongen door macht. En dus vergoeilijkten de professoren van de Universiteit Leiden het slavernijsysteem.’

Verder wordt er gepleit voor meer aandacht voor racisme in het onderwijs, het ook in Leiden afschaffen van zwarte piet en het verplaatsen van de Gouden Koets naar een museum in plaats van hem op Prinsjesdag door Den Haag te laten rijden.

Er klinken oproepen om petities te tekenen, je uit te spreken en altijd te blijven luisteren. De toon van de demonstratie is serieus, de boodschap duidelijk en toch bovenal verbroederend: we zijn een ‘wij’, en alleen samen kunnen we de lelijke werkelijkheid van racisme de kop indrukken.

Foto Taco van der Eb
Deel dit artikel:

Lees ook

Nieuws
Nieuw hospiteerbeleid zorgt voor onrust: ‘Dit is het einde voor gigantisch veel studentenhuizen’
Als het aan DUWO ligt, gaat het hospiteren flink op de schop en krijgen bewoners minder inspraak over wie hun nieuwe huisgenoten worden. Studenten en lokale politici zijn bezorgd. ‘Decennia aan huistradities en geschiedenis gaan verloren.’
Nieuws
Chaos en verdeeldheid in universiteitsraad over Gaza: ‘We worden de mond gesnoerd’
Nieuws
Rechtenstudenten vrezen einde van Honoursonderwijs, ‘juist nu de rechtsstaat onder druk staat’
Nieuws
Spinozapremie voor Leidse hoogleraar Judith Pollmann
Nieuws
Cultuurveranderings-traject bij Archeologie begint na de zomer aan volgende fase
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!