Nieuws
Commissie: verlaging bsa controversieel
De vaste commissie Onderwijs in de Tweede Kamer heeft de plannen om het bindend studieadvies te verlagen controversieel verklaard.
Vincent Bongers
donderdag 7 september 2023
Foto Taco van der Eb

Demissionair minister Dijkgraaf (hoger onderwijs) wilde onder ander een bsa van hoogstens dertig punten invoeren. Maar deze plannen zullen nu mogelijk niet meer door het huidige demissionaire kabinet en de Tweede Kamer worden behandeld.

Woensdag stemde de vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een lange lijst van onderwerpen die mogelijk controversieel worden verklaard. Die dossiers komen niet op de Kameragenda, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Fel tegen plannen

Op de lijst stond ook de Kamerbrief van demissionair minister Dijkgraaf over de toekomst van het bindend studieadvies. In deze brief stelt Dijkgraaf onder andere voor dat een universiteit of hogeschool maximaal een bsa van dertig van de zestig punten mag opleggen in het eerste jaar.

De Universiteit Leiden heeft een bsa van 45 punten. Zowel het Leidse college van bestuur als de universiteitsraad zijn fel tegen de plannen van de minister.

Een kleine meerderheid van de commissie stemde voor het controversieel verklaren van de Kamerbrief. Dat betekent niet dat de plannen definitief controversieel zijn verklaard. De Tweede Kamer stemt er 12 september nog over.