Nieuws
Cijferverlies voor trage student
Dertig rechtenstudenten die vier jaar geleden aan hun bachelor begonnen en nog niet zijn afgestudeerd, verliezen hun punten uit het tweede en derde jaar. Die vakken mogen na die vier jaar ook niet meer gevolgd worden.
donderdag 5 september 2013

Dat heeft als gevolg dat er een einde komt aan hun rechtenstudie. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het rechtenbestuur die onlangs in de faculteitsraadsvergadering werden besproken. Half september zijn de definitieve cijfers bekend.

Het rechten voerde de regeling in om studenten sneller te laten studeren. Het bestuur is tevreden met dit resultaat. ‘De groep die afvalt, is redelijk klein’, zei Pauline Schuyt, portefeuillehouder onderwijs. 

Er werd rekening gehouden met een hoger aantal uitvallers. Studenten werkten plots veel harder en hebben toch nog hun tentamens gehaald. ‘Het is gelukt om mensen aan het werk te houden. Er was een fors aantal studenten die onder de termijn valt. Maar voor een grote groep is de geldigheid van de cijfers verlengd door de examencommissie. Soms voor een half jaar en bepaalde gevallen met een jaar. Maar desondanks zijn er studenten waar we afscheid van moeten nemen.’

Twee studenten die geen verlenging kregen van de examencommissie zijn naar het college van beroep voor de examens van de universiteit gestapt om dit besluit aan te vechten. ‘Dat wordt nog even spannend’, aldus Schuyt. ‘Dan krijgen we meer inzicht in de juridische houdbaarheid van de regeling.’

Opvallend is dat er 76 studenten zijn, die de faculteit niet goed in kaart heeft. Zij hebben niets van zich laten horen na mails en brieven. ‘We schatten in dat een deel van hen is gestopt met studeren en een ander deel denkt nog te gaan afstuderen voor eind augustus.’ Of dat laatste ook het geval is, is nog onduidelijk.

Faculteitsraadslid en hoogleraar strafrecht Jan Crijns wilde weten of de examencommissie de studenten niet teveel tegemoet komt: ‘De examencommissie verleent in een groot deel van de gevallen verlenging.

Ondergraaft dat niet de regeling? Gaat de gedachte dan niet leven van “de commissie helpt ons toch wel?”’

Volgens Schuyt is dat niet zo: ‘De leden hebben met het hand op het hart gezegd dat alle studenten die verlenging hebben gekregen, goede redenen hadden voor hun studieachterstand. Het is zeker niet zo dat je sowieso wordt verlengd. Er is geen sprake van slappe knieën.’ VB