Nieuws
Cardioloog pleegde mogelijk fraude
Een promovenda van de Universiteit Maastricht heeft haar voormalig promotor, een hoogleraar cardiologie, beschuldigd van wetenschappelijke fraude. Daarnaast daagt ze de Universiteit Maastricht voor de rechter vanwege een andere zaak.
Susan Wichgers
donderdag 16 januari 2020

Dat schrijft Observant, het magazine van de Maastrichtse universiteit. De Griekse promovenda, Eleni Liapi, diende afgelopen jaar al een formele klacht in over haar promotor.

Volgens Liapi manipuleerde de hoogleraar herhaaldelijk resultaten van onderzoeken op zo’n manier dat ze aantrekkelijker werden voor het aanvragen van beurzen, en is er daarnaast sprake van datavervalsing in een proefschrift van afgelopen zomer. De zaak ligt nu bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de UM.

Naast deze fraudezaak zat Liapi afgelopen dinsdag in de rechtszaal tegenover de UM vanwege een ander conflict, met dezelfde hoogleraar. Deze zou haar sleutels van het lab hebben afgepakt, waardoor Liapi haar promotieonderzoek niet kan afmaken, en toegang tot bestanden hebben ontzegd waarin Liapi de vermeende valse data had ontdekt.

De advocaat van de hoogleraar verweerde dat het afpakken van de sleutels een reden had die niks met de beschuldigingen van doen had: Liapi had geen supervisor meer, en had dus niks te zoeken in het lab. Het Maastrichtse college van bestuur doet geen officiële uitspraak over de zaak, maar volgens Observant is het duidelijk dat het bestuur achter de handelswijze van de hoogleraar staat.

De uitspraak van de rechter volgt binnen een week.