Nieuws
Cafés morren over eco-glazen
Leidens Ontzet moet dit jaar met eco-glazen gevierd worden. Scheelt een hoop troep, maar de horeca is er niet gelukkig mee. De plaatselijke VVD hoopt uitstel te kunnen regelen.
Bart Braun
donderdag 19 september 2019

Leiden heeft een eigen nationale feestdag: het Leidens Ontzet. Voor de eerstejaars: hier ter plekke noemen we dat feest ‘Drie Oktober’, want iedereen weet wat er is op 3 oktober. Drie Oktober duurt meestal van 2 tot 4 oktober. Het is maar eens per jaar, dus nemen de Leienaren er nog een paar, en dus liggen elk jaar de straten en de grachten vol met plastic bierglazen. Vorig jaar visten drie biologiestudenten moeiteloos een paar duizend bekertjes uit de gracht. 'De grachten kunnen niet langer het verstopte afvoerputje zijn van organisatorische onkunde. Op deze manier een feest organiseren is niet van deze tijd, en dus is het tijd voor verandering', schreven ze in Mare, en dat was de aftrap van een uitgebreide actie. Hun actie kreeg landelijke aandacht, en begin maart hakte de verantwoordelijk wethouder de knoop door: dit jaar moet ’t met ecoglazen. De gemeente betaalt de invoering van het systeem en de huur van de bekers.

Toch is een aantal Leidse horeca-ondernemers er ongelukkig mee, zo mopperen ze in de plaatselijke media. Zeven maanden is weinig voorbereidingstijd, klaagden ze tegen Unity. ‘Nu met de ecoglazen gaan we twintig procent minder volume verkopen. Dat is gewoon bewezen’, wist de eigenaar van l’Espérance bij Sleutelstad. Bovendien botert het al jaren niet zo lekker tussen gemeente en horeca, als het over 3 oktober gaat. De l’Espérance, de Roze Beurs en Schommelen organiseren dit jaar in elk geval geen feest, en de baas van de Hut van Ome Henne twijfelt nog, zo liet hij de plaatselijke radiozender weten.

De Leidse VVD neemt het op voor de bezorgde ondernemers. De partij is niet tegen ecobekers, maar hoopt dat ze nog één jaar uitgesteld kunnen worden, zo stelde fractievoorzitter Dorien Verbree bij Unity. ‘Als het aan ons ligt, kan de stekker er nog wel uit.’