Nieuws
Bond baalt van boekenbonverbod
De FNV-fractie in de universiteitsraad is het niet eens met het nieuwe cadeaukaartenbeleid. De universiteit vergoedt sinds 1 oktober alleen nog maar VVV-bonnen als cadeau voor (gast)medewerkers. De bond wil dat de universiteit ook andere cadeaukaarten, én vooral boekenbonnen blijft vergoeden.
Vincent Bongers
maandag 11 januari 2021

Wil je andere cadeaukaarten dan VVV-bonnen die zijn aangevraagd bij het serviceplein van de universiteit, bijvoorbeeld bol.com-bonnen, boekenbonnen, dinerbonnen? ‘Dan betaal je de kosten zelf’, schrijft de universiteit over de zogeheten regeling aanschaf cadeaukaarten.

Het is ook niet meer mogelijk om zelf gekochte cadeaukaarten te declareren. Deze maatregel heeft de universiteit genomen ‘vanwege het hanteren van de fiscale regelgeving’.

De FNV vindt het ‘jammer’ dat het college kiest voor ‘een generieke bon boven bijvoorbeeld een boekenbon’ en wilde van vice-collegevoorzitter Martijn Ridderbos weten waarom dat besluit is genomen.

Volgens de fractie heeft de universiteit ‘de maatschappelijke verantwoordelijkheid de intellectuele ontwikkeling van haar (gast)medewerkers te bevorderen?’ Een boekenbon is in dat opzicht dan ook een beter cadeau. De universitaire gemeenschap gebruikt namelijk een ‘relatief grote hoeveelheid boeken’. En ‘waarom wordt er niet juist ingezet op het steunen van de plaatselijke boekhandel?’

‘Wij hebben inderdaad gemeend er VVV-bonnen van te maken’, reageerde Ridderbos op de kritiek van de FNV. ‘Dat besluit is genomen omdat deze bonnen meer keuze geven. Met deze bonnen kan de ontvanger overigens alsnog naar de boekenwinkel om een boek te kopen.’

De fractie drong vervolgens bij het college niet verder aan op redding van de boekenbon.