Nieuws
'Boeven op de universiteit'
Vanavond zullen de bewoners die moeten wijken voor de Humanities Campus inspreken bij de vergadering van de gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.
donderdag 22 juni 2017

‘NO’ staat er in dikke rode letters achter de ramen van de huurwoningen tegenover het Lipsiusgebouw. En aan de kant van het Arsenaal: ‘Wij willen niet verhuizen’, in het Chinees.

‘We moesten nog even goed opletten wat boven en onder was’, zegt Theresa Steeman over de Chinese boodschap. Verder hebben de bewoners zich de afgelopen tijd redelijk stilgehouden. ‘Het zijn boeven, op de universiteit, dus we zijn voorzichtig.’

Ze verzetten zich al tijden tegen plannen van de universiteit voor een zogenoemde Humanities Campus, waarvoor 58 woningen tegen de vlakte zouden moeten. Op de plek van het Lipsius komt dan een groot plein. Eind 2016 stopte woningcorporatie De Sleutels de medewerking aan de plannen, omdat de bewoners duidelijk niet wilden verhuizen.

De gemeente nam onlangs de regie over om toch tot een stedenbouwkundig model te komen. Mét enige woonruimte in het gebied, maar de huidige woningen zullen wel gesloopt worden. ‘In de eerste brief van de universiteit eind 2015 stond nog dat de bewoners beslissen. Zeventig procent moest akkoord gaan’, vertelt Steeman.

‘Rupsje Nooitgenoeg’, noemt buurvrouw Giny Schoemaker de universiteit. ‘Het proces is nu klaar, maar de universiteit is niet tevreden met de uitkomst. Dus mag de gemeente het opknappen. De universiteit gaat door tot ze hebben wat ze willen. Ten koste van alles. B&W wordt gerust voor hun karretje gespannen.’ Steeman: ‘En die laten dat gebeuren.’

‘Ze blijven ook maar met die oude alternatieven komen’, zegt Steeman. Naar de Paviusstraat, achter het station, wilden de bewoners vanaf het begin al niet verhuizen. Later werden daar de Kaasmarktschool en de huidige locatie van Plexus aan toegevoegd, die slechts ruimte voor een deel van de bewoners zouden bieden. ‘Bovendien worden die locaties niet ontwikkeld door de Sleutels’, merkt Steeman op.

De gemeente wil voor alle gezinnen een ‘individueel maatwerkaanbod’. ‘Eerst wilde de universiteit ons al als “58 dossiertjes” behandelen. En nu denkt de gemeente ermee weg te komen’, zegt Schoemaker. Bang dat het collectief zo uiteindelijk breekt (zie ook: Je zult maar één van die 58 gezinnen zijn) is ze niet. ‘Het collectief is sterk. Mensen worden murw, maar we hebben het recht aan onze kant en we vormen nog steeds één groep.’

Die groep heeft nu haar hoop op de gemeenteraad gevestigd, die nog een raadsbesluit over het vervolg moet nemen. Dat staat vooralsnog gepland voor 6 juli.

Door Marleen van Wesel