Nieuws
Augustinus dicht na ‘dom en onverantwoord’ feest in park
Studentenvereniging Augustinus sluit twee weken haar deuren nadat donderdagavond rond de honderd leden aan het feesten waren in het Van der Werfpark en door de politie moesten worden verwijderd.
Vincent Bongers
vrijdag 18 september 2020

Zo’n honderd eerstejaarsstudenten vierden ‘lallend feest’, aldus lokale nieuwssite Sleutelstad. Ze hadden afgesproken om te gaan drinken in het Van der Werfpark, omdat ze niet op de sociëteit terecht kunnen. ‘Wat moeten we anders?’ verklaarde een van de eerstejaars, terwijl verderop ‘wat jongens hun blaas legen’.

Nadat boze buurtbewoners de politie hadden gebeld, werd het park rond kwart voor tien ontruimd. Hoewel de studenten geen afstand hielden, zouden er geen boetes zijn uitgedeeld.

‘Hemeltergend’

De reacties op het feest zijn furieus. Rector Carel Stolker noemde de feestvierders ‘ongelooflijke ezels’. Hij vindt het ‘terecht dat de stad kwaad is – ben ik ook.’

Ook docenten zijn woedend. ‘Hemeltergend’, tweette universitair docent geschiedenis Miko Flohr. ‘Terwijl wij op onze tenen lopen om alles binnen de regels draaiende te houden, houden studenten doodleuk een superspread-party in het Van der Werfpark.’

‘Ongelooflijke ezels deze studenten. Terecht dat de stad kwaad is - ben ik ook’

De bijeenkomst in het park was ‘dom en onverantwoord’, schrijft Augustinus-voorzitter Noah Westerlaken vandaag in een verklaring.

Maatregelen

‘Op de beelden is te zien dat er vaak geen aftstand werd gehouden, dat er werd gezongen en alcohol gedronken. Dit ondanks alle afspraken en maatregelen die zowel binnen als buiten de vereniging gelden.’ Het bestuur ‘keurt dit dan ook ten zeerste af’ en neemt maatregelen. ‘Het verenigingspand gaat per direct twee weken dicht.’ Ook alle kennismakingsactiviteiten worden opgeschort.

De vereniging roept verder alle in het park aanwezige leden op in thuisquarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. Het ‘bestuur beraadt zich nog op consequenties voor de betrokken leden.’ Ook zal Augustinus ‘eventuele schade aan het park’ vergoeden. Dat bleek na feest te zijn veranderd in een puinhoop van lege flessen en kratten

Leidse studenten houden zich niet aan de coronaregels, concludeerde de GGD deze week op basis van het stijgende aantal besmettingen. Minerva besloot donderdag vanwege het groot aantal besmette leden alle kennismakingsactiviteiten voorlopig op te schorten.