Nieuws
Annetje Ottow nieuwe voorzitter Universiteit Leiden
Vanaf 8 februari wordt prof.mr. Annetje Ottow de nieuwe voorzitter van de Universiteit Leiden. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de universiteit.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 9 juli 2020
Annetje Ottow. Foto Universiteit Utrecht

Dat heeft de Universiteit Leiden vanmiddag bekendgemaakt.

Momenteel is Annetje Ottow (1965) vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Daarvoor, van september 2014 tot januari 2018, was zij decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie aan diezelfde universiteit. 

Voor Ottow is Leiden geen onbekend terrein: ze volgde hier de opleiding rechtsgeleerdheid en studeerde cum laude af in het bedrijfsrecht. In 1990 behaalde ze een Master of Laws aan het Queen Mary College in Londen. Na haar studie werkte ze van 1990 tot 2006 in de advocatuur, eerst bij De Brauw Blackstone Westbroek en later bij Houthoff Buruma. 

In 2006 promoveerde Ottow aan de Universiteit van Amsterdam en in 2007 werd zij hoogleraar economisch publiekrecht in Utrecht. 

Met de benoeming van Ottow is zij de tweede vrouw die zitting neemt in het nieuwe college van bestuur. In april werd al bekend dat Hester Bijl de nieuwe rector magnificus wordt. Vanaf 2021 worden de functies van rector magnificus en collegevoorzitter namelijk gescheiden. 

Ottow is verheugd met haar benoeming, laat ze aan de Universiteit Leiden weten. 'Ik ben er trots op dat ik me mag gaan inzetten voor deze prachtige universiteit, waar mijn roots liggen en waar de basis is gelegd voor waar ik voor sta.'

Ook de decanen zijn blij met haar benoeming en noemen Ottow een 'bestuurder die strategisch denkt en proactief externe ontwikkelingen weet te vertalen naar interne opgaven'.

Rector Carel Stolker heeft Ottow via Twitter gefeliciteerd. 'Goeie keuze!' schrijft hij.