Nieuws
All-gendertoiletten zijn niet goed te vinden bij Geesteswetenschappen
De all-gendertoiletten in de gebouwen van de faculteit Geesteswetenschappen zijn niet goed vindbaar en voldoen niet aan de universitaire richtlijnen. De locatie van deze toiletten wordt daarom gewijzigd.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 16 maart 2023

Dat blijkt uit de memo Verbetering inrichting all-gendertoiletten. All-gendertoiletten zijn wc’s waar iedereen, ongeacht geslacht of genderidentiteit, gebruik van kan maken. Volgens de memo moet ‘iedereen veilig en zonder zorgen gebruik kunnen maken van het toilet’ en draagt de aanwezigheid van all-gendertoiletten bij aan ‘het gevoel van erkenning en veiligheid voor studenten en medewerkers die zich niet herkennen in het geslacht dat ze hebben gekregen bij de geboorte, of die zich niet thuis voelen in het onderscheid tussen man en vrouw’.

De faculteit Geesteswetenschappen voldoet weliswaar aan de universitaire richtlijn dat er in elk gebouw ten minste één all-gendertoilet is, maar kreeg kritiek op de slechte vindbaarheid ervan. Daarnaast schrijft de richtlijn voor dat niet alleen de vrouwentoiletten all-gender worden gemaakt, maar ook de herentoiletten.

Om de vindbaarheid te vergroten, wil de faculteit de all-gendertoiletblokken op de begane grond plaatsen, nabij collegezalen en de ingang. Genderspecifieke toiletten blijven in elk gebouw beschikbaar ‘voor toiletgebruikers met een voorkeur voor gescheiden toiletten, bijvoorbeeld omwille van religieuze overtuiging’. Middels toilet-iconen moet voor bezoekers duidelijk worden met wat voor toilet ze te maken hebben.
Ook zullen de all-gendertoiletten worden voorzien van zogenoemde hygiënebakjes, voor bijvoorbeeld het deponeren van maandverband.