Nieuws
Aangifte van overwerk
De universitaire actievoerders van WOinActie gaan collectief aangifte van overwerk doen bij de arbeidsinspectie. Met een online formulier kunnen mensen een klacht indienen. Die klachten worden op 20 december gebundeld en overhandigd aan de inspectie.
Anoushka Kloosterman
donderdag 12 december 2019

Er zijn al ruim 400 klachten binnengekomen, waaruit blijkt dat de aanklagers gemiddeld 37 procent meer werken dan waarvoor ze krijgen betaald, schrijft WoinActie woensdag op Twitter.

WoinActie strijdt voor betere werkomstandigheden en meer geld voor het hoger onderwijs. Ze willen een miljard extra van het ministerie. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven erkende vorige week dat dit geld inderdaad nodig is. Het is er alleen niet. WoinActie ziet de erkenning wel als overwinning: ‘Twee jaar acties van WOinActie begint vruchten af te werpen: de minister heeft eerder deze week toegegeven dat onze eis dat er minstens een miljard euro structureel bij moet voor de universiteiten terecht is’, schrijven ze op de site. ‘Het activisme van WOinActie begint effect te hebben, maar we moeten de druk op de ketel houden tot de “erkende 1 miljard” ook daadwerkelijk en op een structurele manier op tafel ligt.’

Vorige maand begon WoinActie al een ‘witte staking’, waarbij men stopte buiten de normale werktijden te werken, ook al kwam het werk daardoor niet af. Het was de eerste van een reeks ‘escalerende acties’ die de groep aankondigde. De formulieren zijn te vinden op de site van de actiegroep. Een klacht indienen kan ook anoniem.