English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Cultuur
Leiden International Film Festival is op een goeie manier gek
Still uit Dream Scenario
Mark Reid
donderdag 12 oktober 2023
Naast exclusieve premières laat het Leiden International Film Festival ook een stomme film zien, waarbij het publiek het geluid moet maken: van klaterend hoefgetrappel tot een keiharde plensbui.

Op 26 oktober keert het jaarlijkse Leiden International Film Festival (LIFF) terug in de plaatselijke bioscopen. Openingsfilm is de surrealistische komedie Dream Scenario, een film over een sukkelige man (gespeeld door Nicolas Cage) die op een nacht in de dromen van alle mensen op aarde verschijnt en daarna om moet zien te gaan met zijn plotselinge roem.

Volgens Cedric Muyres, een van de programmeurs van het festival, is het een typische LIFF-film. ‘Vorig jaar hadden we ook een film van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli, dus hij stond al op onze radar. Toen hoorden we dat hij een Engelstalige film met Nicolas Cage ging maken, van wie we een paar jaar geleden ook een marathon hadden. En het is een toffe film die weird is op een goeie manier.’

Ethische vampier

Die omschrijving is treffend voor een groot deel van het programma. LIFF zou inderdaad LIFF niet zijn als er niet een flinke lading bizarre titels mee zou doen in de Bonkers-competitie. En geen titel is vreemder dan het Frans-Canadese Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person, waarin een vampier met ethisch besef op zoek gaat naar mensen die toch al suïcidaal zijn en het niet erg zouden vinden om slachtoffer te worden van een ondode bloeddrinker.

‘Misschien denk je eerst dat het horror is’, zegt Muyres, ‘maar het is meer een combinatie van het duistere aan de ene kant, met het lieve menselijke aan de andere kant.’

Still uit Boy and the Heron

Naast Dream Scenario zijn er op het LIFF nog meer kansen om films van bekende regisseurs voor het eerst te zien in Nederland. Zo zijn er de voorpremières van Poor Things, de nieuwe film van Yorgos Lanthimos met Emma Stone in de hoofdrol; Priscilla, het nieuwste werk van Sofia Coppola, én The Boy and the Heron, de nieuwste (en laatste?) film van de gelauwerde Japanse animator Hayao Miyazaki, over een jongen die na de dood van zijn moeder bevriend raakt met een pratende reiger.

Kokosnoten tegen elkaar

Muyres kijkt het meest uit naar Perfect Days, de nieuwe film van Wim Wenders. ‘Lang geleden was ik verliefd op Paris, Texas, dus het was even afwachten of zijn nieuwste film even goed zou zijn. Maar het is een van de beste films van dit jaar.’

Buiten de bioscopen organiseert het LIFF elk jaar ook een paar bijzondere vertoningen. Zo is er een poolparty, een voorstelling in de Hortus Botanicus en een wijnproeverij met bijpassende filmfragmenten. Extra bijzonder: bij de klassieke slapstickfilm The General van Buster Keaton, de grote held van de stomme film, moet het publiek al het geluid verzorgen. Dat betekent dus halve kokosnoten tegen elkaar slaan als er paarden in beeld zijn, een buis met rijst schudden als het regent of met je voeten knarsen in een bak grind als er iemand over een tuinpad loopt.

Wie meer halve kokosnoten wil horen kan uiteraard ook naar Monty Python and the Holy Grail gaan die op 3 november in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden draait, inclusief inleiding van de conservator Middeleeuwen.

 

Deel dit artikel:

Lees ook

Cultuur
Circus Treurdier verlicht de loden last van het schuldgevoel: ‘Het kan echt aan me vreten’
In de muzikale komedie Wendy Pan van Circus Treurdier heeft hoofdpersoon Wendy zoveel last van schuldgevoelens dat ze alleen nog maar kan kruipen. ‘De huisarts raadt kniebeschermers aan, dat maakt het comfortabeler.’
Cultuur
Zo kom je de zomer door
Cultuur
Jeroen Spitzenberger in Cyrano: ‘Het komt altijd op hetzelfde neer: zie mij’
Cultuur
Talkshowsatire maakt de politieke balans op: ‘Praatprogramma’s zijn bang om te woke te zijn’
Cultuur
Waarom archeologie betekenisloos wordt zonder verhaal (en zonder publiek)
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!