Cultuur
Muziek in tijden van corona: ‘Kom niet in m’n aura, b*tch’
Geen betere inspiratiebron dan een wereldwijde pandemie, bewijzen sommige artiesten. Hier een paar door COVID-19 geïnspireerde muzikale hoogtepunten.
Tirza Pulleman
donderdag 26 maart 2020
Still uit 'Anderhalf' - Ali B ft. Poke & Judeska

It’s corona time – als je het nog niet gehoord hebt, ben je een van de weinigen. Niet het feit dat het coronavirus in Nederland om zich heen grijpt, maar het liedje dat nu al anderhalf miljoen keer beluisterd is op YouTube en waar al honderden TikToks op gemaakt zijn.

Op maandag 23 maart maakte de overheid bekend dat tot 1 juni alle evenementen verboden zijn. Dat geldt dus ook voor alle concerten, feestjes en festivals. Maar niet getreurd, want het coronavirus levert ook heel wat op: mooie hits en gratis online concerten.

 

Wat is een betere inspiratiebron dan een wereldwijde pandemie? Niets, zo bewijzen ook deze artiesten. Op 21 maart namen Davina Michelle en Snelle een ontroerende hit op in een leeg Ahoy,’17 Miljoen Mensen’. Ze zingen onder andere: ‘Zo zitten er nu duizenden studenten, in de lente op hun kamer’. Het nummer is al een tijd #1 trending op YouTube.

Op #2 staat een nummer van Boef. Hij concludeert het volgende: ‘Wij leven in een tijd dat mensen nu corona hebben. Dus wees een man en ga eens eten naar je oma brengen.’

Even lekker dansen op je kamer kan op de coronahit van Qlas & Blacka x $hirak. Onder begeleiding van een goede beat stellen zij: ‘Blijf thuis, corona, erger dan een soa, chaos in Europa’.

Ali B nam een iets andere benadering tot het onderwerp: hij lanceerde samen met Poke en Judeska op 23 maart een nummer over social distancing en het belang van anderhalve meter afstand houden. Of zoals zij het zelf zeggen: ‘Anderhalve meter. Kom niet in m’n aura b*tch.’

De muziekwereld probeert ook de gedupeerden van gecancelde concerten tegemoet te komen. Een aantal grote artiesten, zoals Coldplay, John Legend, P!nk en Indigo Girls, hebben de afgelopen dagen via livestreams op Instagram of Facebook miniconcerten gehouden voor hun fans. Toen op één show na de volledige tour van de Nederlandse rockband DeWolff gecanceld werd, besloot de groep inclusief het voorprogramma over te gaan op een livestream. En dat werd gewaardeerd, er keken 48.000 fans mee. ‘Dat was zwaar boven verwachting. In Duitsland zouden we in zalen van vijfhonderd man staan’, zeiden de bandleden tegen de NOS.

‘CoronaPOP’ is een ander Nederlands initiatief. Op 18 maart livestreamden vier regionale bands vanuit een Rotterdamse studio hun concerten. Dit om ‘de muzikale sector een hart onder de riem te steken’ en geld op te halen voor het Rode Kruis. Het concert is hier terug te kijken.

Met muziek een hart onder de riem steken, dat was ook het doel van 3FM-dj Sander Hoogendoorn toen hij zijn plan verkondigde om op meerdere radiostations wereldwijd gelijktijdig het nummer ‘You’ll never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers te spelen. Op vrijdag 20 maart om 8:45 deden uiteindelijk ruim 180 radiostations in dertig landen mee. Hoe dat klonk, hoor je hier. De actie kreeg veel positieve reacties, met mensen die twitterden dat ze ‘een traantje weg moesten pinken’ of ‘kippenvel kregen’.

VPRO-muziekplatform 3voor12 bewijst dat in tijden van thuisquarantaine en verveling een combinatie van muziek en educatie mogelijk is. Sinds 16 maart publiceert het platform elke dag een home schooling muziekles, geschikt voor ouders en kinderen. Tot nu toe kun je lessen volgen over videoclips, het bespelen van een instrument, Nirvana, Nederlandse hiphop en house. Altijd al willen leren hoe je moet zingen of dj’en? Nu kan het, gratis en vanuit je eigen bed.

En als je het leren moe bent, kun je altijd nog gaan dansen op speciale Corona of COVID-19-playlists op Spotify. ‘COVID Quarantaine Dance Party’ is zeker aan te raden. Ga even helemaal los op zeer toepasselijke hits als ‘Toxic’ van Britney Spears, ‘Don’t Stand So Close To Me’ van The Police en ‘The Final Countdown’ van Europe.