Cultuur
En weg is Snelle, in zijn geblindeerde Mercedes
Zanger en rapper Snelle gaf vorige week donderdag een geheim miniconcert om een OV-app te promoten.
Koen Spil
donderdag 19 mei 2022
Foto Taco van der Eb

Een ‘Snelle dienst’ van Leiden Centraal naar Molen De Valk: het lijkt niet per se nodig op dat ultrakorte traject een bus te laten rijden. Vorige week donderdag deed vervoersbedrijf Arriva het toch, maar dan als promostunt voor hun nieuwe reisapp Glimble. Gelukkig neemt de bus een toeristische route langs het LUMC, zodat de passagiers niet te snel op de ‘geheime locatie’ aankomen.

Eenmaal op de Lammermarkt staat er midden op het plein een bushokje. Niet zo’n gebruikelijke waarin spinnenwebben hangen en het ruikt naar de vorige nacht. Nee, deze is aangesloten op een licht- en geluidsinstallatie.

Kort na ons arriveren komt zanger annex rapper Snelle aangelopen, en zegt meteen: ‘Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen.’ Het concert oogt ingetogen. Er worden slechts drie instrumenten gebruikt: gitaar, piano en autotune.

‘Ik heb Snelle aangeraakt!’

Snelle begint het miniconcert met een nummer dat speciaal voor Arriva is geschreven, genaamd Onderweg. Het is een ode aan onderweg zijn, in het speciaal met een bus van Arriva, waar de zanger veel inspiratie zegt opgedaan te hebben. In dit autobiografische lied heeft Snelle geen tijd voor strenge grammaticaregels: ‘Er is geen plek als onderweg, effe stil te staan.’

Daarna brengt de zanger nog twee van zijn bekendere hits ten gehore, Blijven slapen en Smoorverliefd. Daarbij kan het publiek wél meezingen. Het verplichte selfiemomentje past nog net in het strakke tijdschema. Hij weet waar de prioriteiten van het publiek liggen.
Na tien minuten is het miniconcert weer voorbij en sjeest Snelle weg in een geblindeerde auto. De zanger zit nog vijftien maanden vast aan een contract met Arriva, dus zal vast nog veel inspiratie opdoen in de gloednieuwe Mercedes.

Drie fans van een Quintusdispuut laten weten dat de selfie helaas mislukt is. Een stuk jongere fan heeft de dag van zijn leven: ‘Ik heb Snelle aangeraakt!’, schreeuwt hij. De ‘Snelle dienst’ biedt helaas geen retourreis, dus het schoolklasje moet lopend terug.