
A Doelensteeg 16
We beginnen bij de Letterenfaculteit, waar Willem-Alexander geschiedenis studeerde. Hij kreeg een 8 voor zijn scriptie (die hij in anderhalve maand schreef), en studeerde af met als gemiddeld cijfer een 7.5. Naast de colleges van geschiedenis volgde de toekomstige koning ook juridische vakken als voorbereiding op het koningschap.
B Breestraat 50
Net zoals zijn moeder en grootmoeder werd Willem-Alexander in zijn eerste jaar lid van het corps. Op de Breestraat, in de sociëteit van Minerva, was de prins dus geregeld te vinden met vrienden uit zijn jaarclub Letharg.
C Pieterskerk
In deze kerk vindt elk jaar de opening van het academisch jaar plaats. Beatrix was hier aanwezig toen zij begon met studeren in 1956, en ook Willem-Alexander zat samen met leeftijdsgenoten in deze kerk in september 1987. Koningin Wilhelmina en koningin Beatrix ontvingen hier hun eredoctoraat.
D Rapenburg 116
In dit mooie grachtenpand woonde Willem-Alexander van 1987 tot 1995, toen hij al twee jaar afgestudeerd was. Op de begane grond nam de beveiliging zijn intrek; de prins zelf woonde met twee vrienden, op de eerste verdieping.
E Doezastraat
Willem-Alexander deed tijdens zijn studententijd regelmatig boodschappen in de Doezastraat. ‘Hij viel niet echt op. Het was gewoon een normale student, alleen dan met twee beveiligers’, vertelt Paul Bik van drogisterij Bik.
Sommige winkels waar de prins vaak kwam, zoals Slagerij van der Vooren, werden door de prins uitgenodigd voor een receptie toen hij afstudeerde.
F Hugo de Grootstraat 25-31
Voordat het Kamerlingh Onnes Gebouw in gebruik werd genomen als faculteit van Rechtsgeleerdheid, werden colleges rechten in de Hugo de Grootstraat gegeven. Toen Beatrix rechtenvakken ging volgen, kwam zij hier regelmatig. In 1961 slaagde de prinses voor haar doctoraalexamen.
G Vliet
Op de vroege ochtend van 3 oktober 1574 kwamen de Watergeuzen de stad Leiden binnen via de Vliet. De vloot staat onder bevel van Prins Willem van Oranje en neemt haring en wittebrood mee om de uitgehongerde bevolking te voeden.
Vier maanden na dit ontzet krijgt de stad een universiteit van de prins, als dank voor haar doorzettingsvermogen onder het Spaanse beleg.
H Kaiserstraat 1
Café L’Espérance was de stamkroeg van Willem-Alexander en zijn broer Constatijn tijdens hun studententijd. Vlak achter de kroeg ligt de 5e Binnenvestgracht, waar Constatijn tijdens woonde toen hij in Leiden studeerde.
I Rapenburg
Wie vanaf de Kaiserstraat het Rapenburg op wandelt komt veel oranje voetsporen tegen.
In het Academiegebouw, op nummer 67-73, bevindt zich het Zweetkamertje, waar afgestudeerden naar Leidse traditie hun handtekening op de muur schrijven. Zo ook de Oranjes: achter plexiglas zijn nog steeds de handtekeningen van Beatrix en Willem-Alexander te zien.
Tegenover het Academiegebouw, aan de andere kant van het water, bevindt zich Barrera. Ook Willem-Alexander kwam graag in deze kroeg, of boven in het Minerva-huis Welgelegen waar zijn vrienden woondenTijdens de Tweede Wereldoorlog woonde Erik Hazelhoff Roelfzema hier, een verzetsstrijder die later de bijnaam Soldaat van Oranje kreeg.
In Barrera vierde de prins ook zijn afstudeerborrel.
Beatrix werd lid van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL). De sociëteit van deze vereniging was gevestigd op Rapenburg 65.
Beatrix was vaak te vinden op ‘de club’ en was een actief lid. Zo maakte ze de tekeningen voor de almanak van 1961 en schreef ze regelmatig voor het verenigingsblad. In 1972 is de VVSL gefuseerd met Minerva.
Aanvankelijk besloot Beatrix om sociologie te gaan studeren. In 1956 startte ze met die studie, waarvan de faculteit gevestigd was op Rapenburg 59, het gebouw op de hoek met de Doelensteeg. Later begon Beatrix steeds meer rechtenvakken te volgen, en in 1959 behaalde de prinses haar kandidaatsexamen rechten.
Rapenburg 45 was het adres van de familie Drijber, waar Beatrix tijdens haar studententijd haar intrek nam. Mr. Drijber was een medewerker van de universiteit en had drie kinderen. Koningin Juliana vond het een fijn idee dat haar dochter bij een gezin kwam te wonen. Ook een vriendin van Beatrix’ middelbare school ging bij de familie wonen. Beatrix’ zus Margriet heeft hier tijdens haar studententijd ook gewoond.