English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Cultuur
De Lakenhal laat zien hoe onwaarschijnlijk veel één pluk wol kan zeggen
Claudy Jongstra werkt aan ‘NINE’ in het Fries Museum, voorjaar 2020. Foto David Vroom
Eliza Jordaan
donderdag 19 november 2020
Met de wol van haar schaapskudde maakt toonaangevend kunstenaar Claudy Jongstra indrukwekkende installaties. Voor een tentoonstelling in Museum De Lakenhal teelde ze ook grondstoffen in de Leidse hortus.

Hoe erg snak jij naar een warme omhelzing? Stiekem willen we niets liever dan voelen, maar opeens leven we in een realiteit waarin aanraking uit den boze is.

Wat een timing van Museum De Lakenhal, dat vandaag opnieuw de deuren mag openen, en waar een tentoonstelling is te zien van Claudy Jongstra. Centraal in haar werk: wol. Jongstra is veelzijdig – beeldend kunstenaar, herder, colorist, boerin, ambachtsvrouw – en maakt werken van activistische aard: ze wil de kijker aanzetten tot actie.

Grote installaties vullen de ruimte, gigantische lappen met intense kleuren. Al lopend door de zalen stel je je voor hoe al die wol aanvoelt aan je vingertoppen, een beetje kriebelt misschien. Sommige oppervlaktes zijn grof, andere lappen veel fijner geweven. Een veelvoud aan structuren, dichtheid en diktes maakt nieuwsgierig.

Kijken of aanraken?

De raakvlakken tussen De Lakenhal en Jongstra’s oeuvre zijn evident. Het museum was ooit de plek waar Leidse ambachtslieden hun befaamde Leids Laken lieten keuren. Een wollen stof van hoge kwaliteit, gemaakt in Leiden en vervolgens verspreid over de hele wereld. Het was simpelweg een product dat werd verhandeld. Dagelijkse kost en keiharde business.

‘Woven Skin’ van Claudy Jongstra, 2018. Foto Ronald Tilleman

Maar in een museum roept het de vraag op: is dit bedoeld om aan te raken of om naar te kijken? Wat is wol in dit geval? Kunst of gebruiksvoorwerp? Jongstra bevraagt het. Stelt het tentoon. Vormt het om tot installaties en een ruimtelijke ervaring. Verheft het.

Het contrast tussen kunst en gebruiksvoorwerp is hier flinterdun en haarscherp tegelijk. Wordt kunst niet in zekere zin ‘gebruikt’ door het te tonen? Dat is immers inherent aan een kunstwerk: door beleefd te worden, dient het z’n doel. Toch?

Viktor&Rolf

Het is een grijs gebied waarin de stof zich begeeft. Denk hierbij ook aan (haute couture) mode. Een uiting die eveneens soms meer naar kunst neigt – duur, ogenschijnlijk onbereikbaar, high end – en waar veel mensen het nog altijd mee associëren. Zelden kan iemand zich een look die getoond wordt op de catwalk ook veroorloven in de winkel. Niet verrassend dat Jongstra ook met het iconische modehuis Viktor&Rolf heeft samengewerkt.

Jas door Claudy Jongstra voor Vikotr&Rolf, herfst/wintercollectie 2019. Foto Ronald Tilleman

Hoeveel kan er schuilgaan in een pluk wol? Onwaarschijnlijk veel. Bloed en weelde. Warmte en keiharde kilheid. De hoge heren die als keurmeesters van de lakense stof bovenaan de piramide stonden maakten de dienst uit, elitair en onaantastbaar. Het goudleerbehang in het museum en de ornamenten in het gebouw getuigen van de rijkdom.

Eigen bodem

Maar het bloed dat aan de lappen kleeft, is ook niet mis: armoedige arbeidsomstandigheden, bedompte huisjes en schamele lonen waren dagelijkse realiteit voor de makers van de stoffen. En, oh ja, Leids Laken werd eveneens gebruikt als ruilmiddel in de slavenhandel.

Het contrast tussen hoog en laag, laagdrempeligheid en elitair is prominent aanwezig. Jongstra is een internationaal beroemd en visionair kunstenaar. Haar werk reist de hele wereld over, maar zelf blijft ze dicht bij de Hollandse bodem. Als herder die met een schaapskudde op de hei haar eigen wol produceert. En als kweker die in haar tuin in Friesland zaden en gewassen teelt en die vervolgens in haar werk gebruikt.

‘NINE’ (vloer) en ‘Cosmic Cry’ (wanden) in Museum De Lakenhal. Claudy Jongstra, 2020. Foto Ronald Tilleman

Wol is ook natuur, dier en grondstof. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Jongstra haar teelt naar Leiden uitgebreid. In de Hortus Botanicus heeft ze dit voorjaar gebiedseigen wedezaad geplant. Dit is vervolgens gebruikt als pigment om de blauwe kleur te geven aan de wol van de installatie ‘NINE’. Ze maakte het in het Fries Museum dat ze tijdens de lockdown mocht gebruiken als tijdelijk atelier.

Lokaal

Het is onderdeel van haar visie die ze met de zogeheten Community Seed Bank for Colour wil uitdragen: lokale ambacht heeft de toekomst. Wol is dus ook: een sociaal vehikel.

Lopend door de installaties van haar werk begeef je je tussen thema’s als duurzaamheid, leefbaarheid en een toekomst waar we als mens tezamen verantwoordelijk voor zijn. Zo ook in het werk ‘Woven Skin’: de pijnlijke situatie waarin de aarde zich nu bevindt, hoe verhouden we ons tegenwoordig tot de natuur? 

Omringd door de lange vervilte structuren, grote lappen die alle geluid dempen en gedimd licht dat tot stilte maant, kan er tijdens het bezoek van alles ontstaan. En ook al is aanraken dan wellicht lastig, voelen kan ook van binnen.


De tentoonstelling van Claude Jongstra is t/m 28 februari 2021 te zien in Museum De Lakenhal

Deel dit artikel:

Lees ook

Cultuur
Onze plek in het heelal is als een nietige pixel in een lege zee
De tentoonstelling ‘Planten & Planeten’ in de Oude Sterrewacht laat bezoekers nadenken over hun plek in het heelal. Digitale beelden, kunst, en natuurhistorische objecten plaatsen het leven op aarde in perspectief. ‘We vervagen de grenzen tussen botanie en sterrenkunde.’
Cultuur
Ziek gestoorde goochelaars: ‘We persen er een “nee-maar-vibe” uit’
Cultuur
Hortus brengt 450 jaar studentenleven in beeld: ‘Niet alleen maar hoera’
Cultuur
Cabaretier Pieter Jouke wil perspectief bieden, óók over het klimaat: ‘Dat heb ik nodig’
Cultuur
TikTok zet de muziek op zijn kop: ‘De gekste liedjes gaan viraal’
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!