Cultuur
444 miniatuurtjes die geluk brachten
Mark Reid
donderdag 1 december 2022
Foto RMO

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft voor 5,4 miljoen euro een verzameling miniatuurbeelden aangekocht. De beeldjes, zogenoemde cameeën, zijn kleine gesneden stenen die als siervoorwerp of talisman werden gedragen. De collectie is bijzonder uitvoerig, en bevat stukken die gemaakt zijn in een periode die strekt van de Romeinse oudheid tot aan zeventiende eeuw.

In totaal heeft het museum 444 cameeën gekocht van de Amerikaan Derek Content, die de grootste privécollectie cameeën ter wereld bezat. Volgens het RMO heeft het met deze aanschaf in een klap een van de meeste vooraanstaande collecties in Europa.

Directeur Wim Weijland noemt de aanschaf ‘misschien wel de belangrijkste uitbreiding van de collectie sinds 1839’. Volgens Weijland zijn de grootte en de zeldzaamheid van de verzameling uniek: ‘Deze collectie is door een enkel privépersoon verzameld, zijn leven lang. Als we dit zelf hadden verzameld had het generaties conservatoren gekost. De verhalen die we ermee kunnen vertellen zijn eindeloos. Bovendien kunnen deze cameeën dienen als referentiecollectie voor verder onderzoek.’

De cameeën die het museum heeft aangeschaft behoren tot de zeldzamere groep gesneden stenen, waar het reliëf op de steen is aangebracht. Dit in tegenstelling tot zogenaamde intaglio’s, waar het beeld is ingesneden in de steen.

Weijland: ‘Voor elke 50 gesneden stenen die je vindt, zijn er 49 intaglio’s, en 1 camee.’ Op de mini-kunstwerkjes zijn onder andere de Romeinse keizer Nero, jachttaferelen, de godin Athene en een Byzantijnse maagd Maria afgebeeld. Meer dan 300 van de aangekochte beeldjes zijn nu in het museum te zien.