
Hoogleraar Rechten Ottow begon in februari 2021 in Leiden en is de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de universiteit. Ze was daarvoor vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht.
De timing is opvallend want de universiteit heeft te maken met bezuinigingen van dertig miljoen euro en Ottow was pas net aan haar tweede termijn van vier jaar begonnen.
Volgens een bericht op de website van de universiteit heeft Ottow besloten ‘nieuwe wegen in te slaan en zich nog meer in te gaan zetten voor het beschermen van de natuur en aandacht vragen voor duurzaamheid’.
Wat die wegen precies zijn, is nog niet duidelijk. ‘Na een mooie periode is het tijd voor iets nieuws’, meldt Ottow in het bericht. ‘Het was een voorrecht om vanuit deze positie te kunnen bijdragen aan de verdere bloei van de universiteit.’
Strategische koers
Ferd Grapperhaus, voorzitter van de raad van toezicht van de universiteit, laat weten dat Ottow ‘de afgelopen vijf jaar belangrijke verbeteringen op diverse vlakken heeft te weten te bewerkstelligen. We zullen haar enthousiasme en inspirerend leiderschap gaan missen.’
Ottow was onder andere verantwoordelijk voor de strategische koers van de universiteit, maar richtte zich ook op duurzaamheid en sociale veiligheid. Ze was binnen het college ook de woordvoerder rond de affaire Hofman, de hoogleraar Archeologie die zich samen met haar partner Menno Hoogland schuldig heeft gemaakt aan ongewenst en grensoverschrijdend gedrag.
De universiteitsraad had overigens een negatief advies gegeven over de tweede termijn van Ottow, onthulde Mare afgelopen september. De raad had namelijk ‘verontrustende signalen’ ontvangen over Ottow: ze zou ‘een moeizame werkomgeving veroorzaken, met name voor ondergeschikten.’ De raad van toezicht zette de herbenoeming toch door.
Over een opvolger is nog niets bekendgemaakt. Een woordvoerder van de universiteit wilde Ottows besluit niet verder toelichten.