Weet iemand waarom hier nog een hamburger ligt?’ Het kooklokaal van middelbare school Driestar Leiden dient de komende weken als keuken van een pop-up restaurant. In de ene helft van het lokaal staan fornuizen, aan de andere kant tafels en een blackboard. Zo’n tien studenten staan gerechten te bereiden, van boeuf bourguignon tot de ‘Vega Happie Burger’. De voorgerechten staan al klaar om te worden uitgeserveerd.
Elke twee jaar organiseren de christelijke studentenverenigingen samen Happietaria, waarvan alle opbrengsten naar het goede doel gaan. Het hele project, van de organisatie tot het koken en de bediening, wordt bewerkstelligd door studenten.
‘Om twee uur ’s middags begint het Happietaria management team (HMT) samen met vrijwilligers aan de voorbereidingen voor het eten’, vertelt bestuurslid Julia de Leeuw. Zij besloot om tijdens haar tussenjaar mee te werken aan Happietaria.
‘Ik hoef geen regulier bestuur te doen. Dit is voor een goed doel en leek me een mooie invulling met meer zingeving: je zet een restaurant op in plaats van dat je heel veel cobo’s of borrels hebt. Dit past beter bij me.’

Een paar verdiepingen lager, in de aula van de school, is het restaurant opgezet. Met schermen is een deel van de ruimte ingericht. Aan het eind van iedere avond wordt alles afgebroken zodat de scholieren de volgende dag weer in de aula kunnen lunchen.
Op de tafeltjes liggen placemats met daarop informatie over het goede doel waar het geld heengaat. De Leeuw: ‘We hebben een project van organisatie Tearfund in Syrië uitgelicht. Daar worden 400 kwetsbare boerengezinnen geholpen om opnieuw te kunnen gaan telen. Ook wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid, zodat ze met het oog op klimaatverandering de grond efficiënt kunnen blijven gebruiken.’
Vandaar dat er verschillende Syrische gerechten op het menu staan. ‘Een van de voorgerechten is een broodplankje met muhammara, en voor het hoofdgerecht hebben we zelfgemaakte falafel als optie.’
Nadat gasten door de gang met rode en gele kluisjes gelopen zijn, worden ze in het restaurant ontvangen door een gastvrouw. Op de tafels staan kaarsjes en liggen menu’s klaar. Ook de bediening die de drankjes bestellingen komen opnemen zijn vrijwilligers. De Leeuw: ‘Het is een normaal restaurant, alleen wat studentikozer.’
Als het eten boven bereid is, wordt het op een karretje in de lift naar beneden gebracht. ‘We moeten iets bedenken om het eten warmer te houden in de lift’, zegt een van de koks. Het wordt een laag aluminiumfolie.

‘Er gaat natuurlijk ook wel eens wat fout, maar dat maakt het juist heel leerzaam’, vertelt De Leeuw. Met nog wat improvisatie hier en daar loopt het restaurant iedere avond soepeler. Er zijn gelukkig genoeg vrijwilligers.
‘Ik heb een paar dagen geleden geholpen als vrijwilliger’, zegt Anne-Rins Punt, lid bij studentenvereniging Navigators, die vanavond komt dineren. ‘Dat is ook leuk, omdat je echt actief bijdraagt aan een goed doel.’ De gasten zijn niet alleen studenten. Hoewel die er ook zijn, want het eten is goedkoper dan in een normaal restaurant, komen er ook jonge stellen, gezinnetjes en ouderen binnen.
Ze worden bediend door Edo, derdejaars bij Navigators. ‘Ik heb wel vijf jaar ervaring in de snackbar, maar nog nooit in de bediening gewerkt. Het is tot nu toe heel leuk. Ik word af en toe naar de keuken gestuurd om ook te helpen, een beetje manusje-van-alles.’
Hij was nog nooit bij Happietaria geweest, zegt hij. ‘Je wordt wel vaak gevraagd, maar tijd is toch schaars. Dit jaar zit iemand uit mijn bestuur in het HMT, dus dat was extra reden om te komen helpen. Maar nu ik het een keer gedaan heb, zou ik het best nog een keer willen doen. Achter de bar lijkt me leuk. De afwas liever niet.’
Happietaria tot 2 maart iedere dinsdag tot zaterdagavond geopend. Reserveren kan via de site