Podcast
De Mare-podcast ‘Onder professoren’ met Carlo Beenakker
In de Mare-podcast ‘Onder professoren’ interviewt Cees van den Boom hoogleraren van Universiteit Leiden die zich bezighouden met zaken die buiten de academische grenzen reiken. In de tweede aflevering: Carlo Beenakker.
Redactie
vrijdag 27 november 2020
Cees van den Boom (rechts) spreekt natuurkundige Carlo Beenakker over de quantumcomputer

In deze aflevering: Carlo Beenakker. De gelauwerde professor theoretische natuurkunde houdt zich bezig met de ontwikkeling van de quantumcomputer.

Die uitvinding zal de wereld zeker ‘een stukje beter maken’, maar Beenakker wil ‘de hype’ eromheen graag temperen. ‘Een hoop mensen denken dat het een apparaat is dat alle probleem kan oplossen: klimaatverandering, kanker, pandemieën. Dat is gewoon niet zo.’

Luister hier naar het gesprek, of via Spotfy:

Over Carlo Beenakker

Carlo Beenakker is hoogleraar theoretische natuurkunde. Hij won in 1999 de Spinozaprijs, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Buiten de wetenschap geeft hij soms lezingen over tijdreizen en de natuurkunde van de sciencefictionserie Star Trek, onder meer op Lowlands (hier terug te zien). Daarnaast gaf hij samen met zijn vrouw een cursus voor getrouwde stellen.

Het fragment uit De Hokjesman is afkomstig uit deze aflevering,