Columns & opinie
Gelet op de doe-het-zelfkapsels is die avondklok helemaal geen slecht idee
Nu studenten die niet naar hun vaste kappersadresje op de Bree of Haarlemmer kunnen, zetten ze de schaar in elkaars haar. De geschiedenis leert hoe dat uit de hand kan lopen.
Ivo Verseput
vrijdag 22 januari 2021

Wie het geluid van de tv gisteren had gedempt om niet te hoeven horen wat toch wel komen zou, kan één ding alsnog niet zijn ontgaan: het lange haar van Wilders, de witblonde slierten die over zijn kraag en tussen zijn schouders vielen. Een goede mat is behoorlijk tijdloos, maar het moet niet te gek worden.

Dat vinden ook sommige studenten die momenteel niet naar hun vaste kappersadresje op de Bree of Haarlemmer kunnen. In het weinige contact dat nog mogelijk is, willen ze geen al te verslonsde indruk maken: de jacht op de ander laat zich door geen enkele maatregel staken. Daarom zetten vrienden nu af en toe de schaar in elkaars haar, en daarbij is die avondklok misschien toch niet zo’n slecht idee.

Het deed me namelijk denken aan een krantenartikel dat ik eens tegenkwam bij een klein onderzoek naar studentenprotest in de jaren 1980. Onder het nieuwsbericht dat onderwijsminister Deetman (CDA) de collegegelden wilde verhogen tot 1854 gulden, werd melding gemaakt van een uit de hand gelopen haarknipbeurt.

Twee jongemannen besloten ‘na een rijkelijk met alcohol overgoten vispartij’ thuis nog wat biertjes te drinken. De een begon de ander daarna op verzoek ‘met niet al te vaste hand een kort kapsel aan te meten’. De jongen knipte per ongeluk in een oor, dat hij met vislijn afbond om het bloeden te stelpen. Toen hij het uiteinde van de draad vervolgens probeerde in te korten, sneed hij per ongeluk het hele linkeroor van zijn vriend los.

Niet zo heldhaftig dus als Van Gogh, die het ‘in een kunstenaarsverdwazing’ gewoon zelf deed. Wel heldhaftig was hun reactie: ze verbonden de wond, stopten het losse oor in een pot water en dronken nog een glas op het heerlijke dagje vissen en de gezellige avond.

Eindigde het krantenartikel zo? Nee, het zwaar beschonken slachtoffer kon er na veel moeite van overtuigd worden om het oor door een chirurg weer aan zijn hoofd te laten bevestigen.

Hoe het afliep met het collegegeld? Deetman besloot de voorgenomen verhoging te halveren en beloofde de protesterende studenten daarbij een jaarkaart voor het openbaar vervoer. En de oren van Wilders? Die worden zo zwaar beveiligd – daar komt nog geen botte keukenschaar bij in de buurt.


Ivo Verseput is student Nederlands