Nieuws
Externe commissie gaat vermeend antisemitisme bij Rechten onderzoeken
Een externe commissie gaat de beschuldigingen van antisemitisme onderzoeken ‘binnen een afdeling van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid’. Dat heeft de Universiteit Leiden maandagavond bekendgemaakt.
Redactie
maandag 30 november 2020
Illustratie Silas.nl

Afgelopen weekend kwam hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap en voormalig Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur onder vuur te liggen, omdat hij zich niet wilde distantiëren van antisemitische en racistische uitspraken van zijn voormalig partijleider en promovendus Thierry Baudet.

Volgens GeenStijl zouden verschillende promovendi bij Cliteur aan de bel hebben getrokken over verontrustende opmerkingen van Baudet (‘Hitler had gelijk’), maar deed de hoogleraar vervolgens niets met hun klachten.

Grote onrust

‘De beschuldigingen hebben tot grote onrust geleid in de faculteit en de bredere universiteit’, schrijft de universiteit in een verklaring. ‘Het college van bestuur neemt de beschuldigingen serieus omdat ze, indien juist, overduidelijk in strijd zouden zijn met de waarden waar de Universiteit Leiden voor staat.'

Daarom wordt er 'op zo kort mogelijke termijn’ een externe onderzoekscommissie samengesteld die zal nagaan ‘of deze beschuldigingen gegrond zijn’ en ‘hoe hiermee is omgegaan binnen deze afdeling’.

Rector magnificus Carel Stolker sprak zich zaterdag op Twitter al uit over de kwestie. ‘Het verwijt van een patroon van antisemitisme rond FvD is uiterst zorgelijk en raakt daarmee ook Paul Cliteur. Antisemitisme en racisme, en ook het daarvan niet-afstand nemen, zijn totaal maar dan ook totaal onaanvaardbaar.’ Later voegde hij daaraan nog toe: ‘Paul [Cliteur] moet klip en klaar afstand nemen van het verwijt van antisemitisme.’

Zestien hoogleraren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid publiceerden zondag een open brief waarin ze zich uitspreken tegen ‘elke vorm van antisemitisme, racisme en discriminatie en het bagatelliseren of normaliseren daarvan’ en roepen andere medewerkers op hun naam toe te voegen.

‘Niet zwijgend toekijken’

De hoogleraren verwijzen daarin naar de jaarlijkse Cleveringalezing die afgelopen donderdag werd gehouden ter ere van de hoogleraar die zich in de Tweede Wereldoorlog uitsprak tegen antisemitisme en de Duitse bezetting en schrijven vervolgens dat ‘antisemitisme, vreemdelingenhaat, antidemocratische en antirechtsstatelijke opvattingen in bepaalde kringen volstrekt normaal of op zijn minst acceptabel lijken te zijn geworden’ en zeggen ‘niet zwijgend te blijven toekijken naar het schouwspel dat aan ons voorbijtrekt’.

Aan welke kringen en schouwspel precies gerefereerd worden laten de auteurs in het midden. In een reactie aan Mare zeggen ze ‘niets meer aan de brief toe te voegen’ te hebben.

Cliteur plaatste dit weekend een verklaring op zijn LinkedIn-pagina, waarin hij schreef dat hij ‘de ideologie van FvD onderschrijft’, maar er ‘in zijn wereldbeeld geen plaats is voor nazisme, fascisme, racisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme, discriminatie of anderszins verwerpelijke opvattingen’.

In een interview in Mare weigerde hij zaterdag afstand te nemen van Baudets uitspraken. Volgens hem ging het om ‘private gesprekken’. ‘Ik zou hem natuurlijk niet steunen als hij inderdaad antisemitische uitspraken zou doen. Ik wil dan eerst wel eerst zien dat hij dit soort uitspraken inderdaad publiekelijk doet. En daar is nog niets van gebleken.’