Hoe ben je in deze brouwerij beland?
‘Toen ik terugkwam van mijn minor in Marokko had ik geen baan. Ik had eerder in de horeca gewerkt en dat was wel leuk, maar ik wilde iets meer een “oemf”. Toen zag ik dat ze mensen nodig hadden bij Brouwerij Pronck. Nu leid ik als tour guide groepen van twintig tot veertig man rond in de brouwerij en laat ik ze biertjes proeven, en als event crewer sta ik op festivals Pronck-biertjes te tappen.’
Heeft dat wel een ‘oemf’-gevoel?
‘Bier brouwen is gewoon een kunst. Pronck maakt heel veel verschillende biertjes en ook veel lokaal bier, met bijvoorbeeld producten uit de Hortus botanicus of van Cronesteyns Hof. Daar is een imker die honing levert voor ons Tripelbier. Dat hele ambachtsproces erachter geeft het iets extra’s.
‘Soms werken we op festivals en dan rijd ik daarheen met zo’n grote bus met allemaal fusten achterin. Dat vind ik ook altijd wat hebben. Je staat daar lekker de hele dag met mensen te kletsen. Dan heb je een soort twee-in-één: zo’n vet event, maar je bent ook aan het werk.
‘Het is heel sociaal. Mensen zijn altijd vrolijk in deze setting, dat maakt het heel gezellig. En ja, je leert meer van bier dan je normaal gesproken zou doen.’
Ben je een echte bierkenner?
‘Ik wist al wel wat van bier af en ben ook vaak in België geweest waar ik verschillende speciaalbiertjes heb geproefd, maar ik denk dat sommige vrienden van mij een grotere kenner zijn dan ik. Maar je wordt goed opgeleid bij Pronck, zodat je alles weet over het brouwproces, maar ook bijvoorbeeld over de oprichting en andere zaken.
‘Laatst heb ik een hele dag meegelopen in de brouwerij. Dat was echt wel vet om te zien, en het is echt hard werk. Het is heel veel schoonmaken, alles moet zo steriel mogelijk blijven. Je moet heel wat emmers water tillen en echt goed kunnen rekenen. Eigenlijk is het gewoon scheikunde: je moet precies weten hoeveel water, gist, hop of mout erin moet.’
Mag je ook proeven?
‘Jazeker, dat moet zelfs. Als wij de tap aansluiten of een nieuw fust vervangen moeten wij altijd eerst proeven om te checken of het bier goed smaakt. Zo is het recept van Hortus-bier eigenlijk nooit precies hetzelfde, de producten uit de Hortus verschillen per seizoen. Daarnaast mogen we per maand een x aantal biertjes meenemen naar huis om goed te proeven.
Welk biertje zou jij brouwen als je het voor het zeggen had?
‘Ik zou voor de meest unieke combinatie gaan. Ik houd zelf ook heel veel van koffie, dus een biertje dat naar koffie smaakt, met vanille. Een soort porter dus. Dan heb je zoet en koffie, maar het is ook bier.’