English
Zoeken
Digitale krant
App
Menu
Voorpagina Achtergrond Wetenschap Studentenleven Nieuws Cultuur Columns & opinie Podcast  

Menu

Categorieën

  • Voorpagina
  • Achtergrond
  • Wetenschap
  • Studentenleven
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Columns & opinie
  • Podcast

Algemeen

  • Archief
  • Contact
  • Colofon
  • App
  • Digitale krant
  • English
Achtergrond
IJszwemmen is beter dan een koude douche
Lilianne Sweere in het Valkenburgse meer. Foto Taco van der Eb
Emiel Beinema
donderdag 23 februari 2023
Lilianne Sweere (25, Latijns-Amerika­studies) heeft tijdens corona ijszwemmen ontdekt en doet nu mee aan nationale en internationale wedstrijden. ‘Op land kan ik me wel aanstellen over kou.’

‘Het ijszwemseizoen is eigenlijk al voorbij. Daarvoor moet het water onder de 5 graden zijn. Ik heb het net gemeten: vandaag is het 7,3. Niet alleen de temperatuur is belangrijk, je moet ook goed naar je lichaam luisteren. Als ik slecht geslapen heb, krijg ik het sneller koud.

‘Wanneer je het gevoel hebt: nu is het genoeg, moet je meteen uit het water. Daarna koel je namelijk nog af. Je gaat ook nooit alleen, zodat je bij elkaar kunt checken of het nog goed gaat. Als je onderkoeld begint te raken, heb je dat vaak zelf niet goed door.

‘Nadat je uit het water bent, is het belangrijk om je zo snel mogelijk weer aan te kleden en op te warmen. Het is goed om dan iets te eten, het liefst iets zoets, maar ik klappertand flink, dus daar wacht ik dan even mee. En ik drink natuurlijk iets: vaak warme chocolademelk of thee.

Wedstrijden

‘Ik ben tijdens corona begonnen met ijszwemmen, maar openwaterzwemmen doe ik al langer. De sfeer bij dat soort wedstrijden is altijd heel tof. Bij binnenwedstrijden is iedereen heel serieus, maar een openwaterwedstrijd voelt als een soort barbecue: alle deelnemers zitten op campingstoelen te wachten op hun beurt.

'Het is een serieuze sport. Het risico van onderkoeling is best groot'

‘De afstanden zijn buiten ook langer: het begint bij 1000 meter, maar gaat tot 22 kilometer. Die heb ik in 7 uur en 46 minuten gezwommen. Daar heb ik een jaar naar toegewerkt. In totaal had ik toen negen trainingen per week, met Aquamania en mijn thuisvereniging in Roosendaal erbij.

‘Daarna kwam corona. De zwembaden gingen dicht, maar het buitenwater niet. Omdat sporten voor mij een belangrijke uitlaatklep is, ben ik in 2020 dus een maand eerder dan normaal buiten begonnen, in april.

‘Aan het eind van het zomerseizoen dacht ik toen: ik kijk gewoon hoe lang ik het volhoud om buiten te zwemmen. Dat is de makkelijkste manier om aan ijszwemmen te beginnen. Dan wen je geleidelijk aan de watertemperatuur. En ik ben nooit meer gestopt. 

Magische oplossing

‘Op land kan ik me trouwens nog steeds wel aanstellen over de kou. Als het 13 graden is en het waait een beetje, kruip ik weg in mijn jas. Maar tijdens het sporten hoor je me daar niet over klagen. Sport heeft juist uitdaging nodig. Van ijszwemmen word ik gelukkig, maar van een koude douche zeker niet.

‘Als mensen over ijszwemmen praten, lijkt het soms een magische oplossing voor alle fysieke en mentale problemen. Het is wel zo dat er veel mogelijke gezondheidsvoordelen worden onderzocht, maar mensen moeten niet denken dat die vanzelf komen: het is een serieuze sport. Het risico van onderkoeling is best groot. Als je niet weet wat je doet, kan het snel te laat zijn.

‘Toch is het goed om af en toe nieuwe dingen te proberen en er is niks mooiers dan buiten in de natuur te zwemmen. Het geeft een gevoel van vrijheid om te weten dat je je onder alle omstandigheden in het water kan redden. Maar je moet wel goed naar je lichaam luisteren.’

Meer weten? Zie de site van de Nederlandse IJszwembond: iisa.nl

Deel dit artikel:

Lees ook

Achtergrond
Actiegroepen zaten klaar voor college van bestuur, dat niet kwam opdagen
Op een ‘openbare discussie met het college van bestuur’ kwamen vrijdagavond ruim honderd studenten af. Maar het bestuur kwam niet. ‘Wat voor toxische relatie is dit?’
Achtergrond
Hoe animator Hisko Hulsing met de realiteit speelt: ‘Als tiener was ik constant stoned’
Achtergrond
Verkiezingen: waarom je op ons moet stemmen
Achtergrond
‘We staan met de rug tegen de muur’, zegt het bestuur over 30 miljoen bezuinigingen
Achtergrond
Universiteit ‘kan niet anders’ dan 30 miljoen bezuinigen
Download nu de Mare app voor je mobiel!
Downloaden
✕

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!