Podcast
Wel of geen PhD doen? Luister naar onze podcast Twijfeltraject: #5 Het besluit
Fenna IJtsma’s gedroomde carrière in de wetenschap staat op losse schroeven. Wil ze nog wel promoveren met alle verhalen over hoge werkdruk aan de universiteit en een gebrek aan vaste contracten? In de podcast Twijfeltraject zoekt ze samen met journalist Susan Wichgers een antwoord op deze vraag. Staan promovendi inderdaad zo onder druk of is promoveren voor de meeste vooral een buitenkans?
Redactie
donderdag 20 april 2023
Beeld Chuan Ming Ong

Wanneer IJtsma (28) afstudeert in Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en aan haar scriptiebegeleider vertelt dat ze wilt promoveren, reageert die niet direct enthousiast. Ze waarschuwt dat de universiteit een moeilijke werkomgeving is, waarin je jezelf steeds moet bewijzen. Uit een onderzoek uitgevoerd in 2018 blijkt inderdaad dat 38 procent van de Leidse promovendi het risico loopt op mentale problemen. De helft van deze groep overweegt zelfs te stoppen met de promotie.

Dat IJtsma ondanks deze verhalen nog overweegt te promoveren is voor Wichgers (29) een raadsel. Na haar masterscriptie was zij maar al te blij dat het onderzoek erop zat en het idee van een vier jaar durend onderzoek is voor haar een schrikbeeld. Tegelijkertijd is ze gefascineerd door de ambitie van deze groep jonge onderzoekers.

Gedreven vanuit hun eigen nieuwsgierigheid betreden IJtsma en Wichgers daarom de universiteit om een antwoord te vinden op de vraag of je promoveren nog wel moet willen in deze tijd.  In vijf afleveringen horen ze onder andere persoonlijke verhalen van promovendi, ontdekken ze dat de universiteit goed verdient aan promovendi en nemen ze hun eigen verwachtingen van werk onder de loep.

In de vijfde en laatste aflevering: hoeveel concurrentie is er eigenlijk voor promotieplekken? Vacaturehouders vertellen hoeveel reacties zij krijgen en welke verwachtingen zij hebben van kandidaten. Maartje Janse geeft verder goede tips om een promotieplek te bemachtigen en we zijn bij de promotie van buitenpromovendus Rosa Groen!

Luister hieronder, of via Spotify of Apple

Twijfeltraject is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds. 

Bonusleesvoer: de makers Fenna IJtsma en Susan Wichgers spraken met promovendi-psycholoog Agnes van Rossum. Lees het hier: Promovendus, durf te springen