Podcast
Podcast over vijf vrienden in het oog van de storm: luister naar De Leidsche Vijf. #5 Arthur Stanley Eddington
Precies 100 jaar geleden gingen vijf legendarische wetenschappers samen op de foto in de Oude Sterrewacht: Einstein, Lorentz, Ehrenfest, De Sitter en Eddington. Ze stonden in het oog van de storm van een van de grootste wetenschappelijke revoluties ooit. Uit hun inzichten, samenwerkingen en vriendschappen ontstond de moderne natuurkunde, en Leiden was hun ontmoetingsplek. In de podcast De Leidsche Vijf duiken wetenschapsjournalisten Frank Rensen en Nour Eldín Emara in het verhaal achter de foto.
maandag 6 november 2023

In de vijfde aflevering: als enige Brit lijkt Arthur Stanley Eddington misschien een buitenbeentje van De Leidsche Vijf, maar zijn wetenschappelijke verhaal verbindt hem innig met Nederland en de andere vier uit de foto.

Zijn onderzoek naar de structuur van de Melkweg pakte door op dat van de Nederlandse Jacobus Cornelius Kapteyn, de leermeester van Willem de Sitter, die hem in contact bracht met de relativiteitstheorie van Einstein. Van deze theorie maakte Eddington een wereldberoemd fenomeen met zijn waarnemingen van een zonsverduistering.

Luister hieronder of op Spotify of YouTube

Bronvermelding: Einstein in Nederland - Sybe Izaak Rispens. Lorentz. Gevierd Fysicus, Geboren Verzoener - Dirk van Delft, Frits Berends. Denken is Verrukkelijk - Margriet van der Heijden. De Sitter - Jan Guichelaar. The Life of Arthur Stanley Eddington - A. Vibert Douglas

Muziek: It's Near - DJ Quads. This Time of The Year - DJ Quads. www is a thing - DJ Quads. Blue Boi - Lakey Inspired Fall Asleep - Tokyo Music Walker

De Leidsche Vijf is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds