Podcast
Podcast over vijf vrienden in het oog van de storm: luister naar De Leidsche Vijf. #4 Willem de Sitter
Precies 100 jaar geleden gingen vijf legendarische wetenschappers samen op de foto in de Oude Sterrewacht: Einstein, Lorentz, Ehrenfest, De Sitter en Eddington. Ze stonden in het oog van de storm van een van de grootste wetenschappelijke revoluties ooit. Uit hun inzichten, samenwerkingen en vriendschappen ontstond de moderne natuurkunde, en Leiden was hun ontmoetingsplek. In de podcast De Leidsche Vijf duiken wetenschapsjournalisten Frank Rensen en Nour Eldín Emara in het verhaal achter de foto.
zondag 5 november 2023

In de vierde aflevering: de foto van De Leidsche Vijf is gemaakt in de Oude Sterrewacht in Leiden, de werkplaats en het huis van Willem de Sitter (rechts bovenin).

Hij was een van de eerste sterrenkundigen die doorhad wat Einsteins relativiteitstheorie had te betekenen voor de studie van het heelal. Deze kennis gaf hij van Duitsland door naar Engeland, tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor twee oorlogvoerende landen toch konden samenwerken in de wetenschap. Bovendien vond Einstein in De Sitter een trouwe sparringpartner, die er niet voor schroomde hem op zijn fouten te wijzen.

Luister hieronder of op Spotify of YouTube

Bronvermelding: Einstein in Nederland - Sybe Izaak Rispens. Lorentz. Gevierd Fysicus, Geboren Verzoener - Dirk van Delft, Frits Berends. Denken is Verrukkelijk - Margriet van der Heijden. De Sitter - Jan Guichelaar. The Life of Arthur Stanley Eddington - A. Vibert Douglas

Muziek: It's Near - DJ Quads. This Time of The Year - DJ Quads. www is a thing - DJ Quads. Blue Boi - Lakey Inspired Fall Asleep - Tokyo Music Walker

De Leidsche Vijf is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds