Podcast
Podcast over vijf vrienden in het oog van de storm: luister naar De Leidsche Vijf. #3 Paul Ehrenfest
Precies 100 jaar geleden gingen vijf legendarische wetenschappers samen op de foto in de Oude Sterrewacht: Einstein, Lorentz, Ehrenfest, De Sitter en Eddington. Ze stonden in het oog van de storm van een van de grootste wetenschappelijke revoluties ooit. Uit hun inzichten, samenwerkingen en vriendschappen ontstond de moderne natuurkunde, en Leiden was hun ontmoetingsplek. In de podcast De Leidsche Vijf duiken wetenschapsjournalisten Frank Rensen en Nour Eldín Emara in het verhaal achter de foto.
zaterdag 4 november 2023

In de derde aflevering van De Leidsche Vijf: Paul Ehrenfest. Hij was de boezemvriend van Einstein en de opvolger van Lorentz als hoogleraar theoretische natuurkunde in Leiden.

Hoewel hij een onzekere man was, heeft hij grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de algemene relativiteitstheorie. Hij had de zeldzame gave om tot de kern van elk probleem door te kunnen dringen en deed het dan vaak met humor uit de doeken. Bovendien was hij een fantastische docent: hij maakte van de deftige en formele studie natuurkunde een vrolijke bedoeling, waarvan de gevolgen vandaag de dag nog te zien zijn.

Luister hieronder, of op Spotify of YouTube.

Bronvermelding: Einstein in Nederland - Sybe Izaak Rispens Lorentz. Gevierd Fysicus, Geboren Verzoener - Dirk van Delft, Frits Berends. Denken is Verrukkelijk - Margriet van der Heijden. De Sitter - Jan Guichelaar. The Life of Arthur Stanley Eddington - A. Vibert Douglas

Muziek: It's Near - DJ Quads. This Time of The Year - DJ Quads. www is a thing - DJ Quads. Blue Boi - Lakey Inspired Fall Asleep - Tokyo Music Walker

De Leidsche Vijf is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds