Podcast
Podcast over vijf vrienden in het oog van de storm: luister naar De Leidsche Vijf. #2 Hendrik Antoon Lorentz
Precies 100 jaar geleden gingen vijf legendarische wetenschappers samen op de foto in de Oude Sterrewacht: Einstein, Lorentz, Ehrenfest, De Sitter en Eddington. Ze stonden in het oog van de storm van een van de grootste wetenschappelijke revoluties ooit. Uit hun inzichten, samenwerkingen en vriendschappen ontstond de moderne natuurkunde, en Leiden was hun ontmoetingsplek. In de podcast De Leidsche Vijf duiken wetenschapsjournalisten Frank Rensen en Nour Eldín Emara in het verhaal achter de foto.
vrijdag 3 november 2023

In de tweede aflevering van De Leidsche Vijf: Hendrik Antoon Lorentz. Hij was de eerste Leidse hoogleraar theoretische natuurkunde en daarmee een intellectuele vaderfiguur voor velen, onder wie Einstein, Ehrenfest, De Sitter en Eddington.

Zijn werk, met als hoogtepunt de Nobelprijswinnende 'Elektronentheorie', is te zien als een soort opmaat voor de moderne natuurkunde. Bovendien was hij een groot wetenschappelijk staatsman, die de academische wereld bijeenhield tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Luister hieronder, of op Spotify of YouTube.

Bronvermelding: Einstein in Nederland - Sybe Izaak Rispens. Lorentz. Gevierd Fysicus, Geboren Verzoener - Dirk van Delft, Frits Berends. Denken is Verrukkelijk - Margriet van der Heijden. De Sitter - Jan Guichelaar. The Life of Arthur Stanley Eddington - A. Vibert Douglas

Muziek: It's Near - DJ Quads. This Time of The Year - DJ Quads. www is a thing - DJ Quads. Blue Boi - Lakey Inspired Fall Asleep - Tokyo Music Walker

De Leidsche Vijf is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds