De gruwelijke dingen die Yeonmi Park (27) in Noord-Korea heeft meegemaakt houden haar ‘s nacht vaak wakker. In haar jeugd was ze omringd door honger, verkrachting en publieke executies. Op haar dertiende wist ze met haar ouders te ontsnappen, waarna het nog jaren zou duren voor ze eindelijk veilig was. Maar wat haar nog het meest aan het hart gaat, nu, is de totale onverschilligheid die ze toen voelde voor al het leed waarvan ze getuige was.
Park is misschien wel de bekendste balling uit Noord-Korea; als mensenrechtenactivist gaf ze meermaals toespraken voor de Verenigde Naties. Ze probeert het Westen ervan te overtuigen dat haar vaderland in de greep is van een tiran die het volk systematisch uithongert en vermoordt.
Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, kan het alleen maar bevestigen. De vergelijking die een VN-rapport in 2014 werd getrokken met de holocaust is volgens hem ‘volkomen terecht’.
De hele wereld kijkt weg, stelt de hoogleraar: ‘Heel duidelijk, al heel lang. Een voorbeeld: kleding die daar wordt vervaardigd, onder andere in de concentratiekampen en dan met name de duurdere merken, wordt over de hele wereld verkocht. Dus ook hier in Nederland.’
Luister hier naar het gesprek, of via Spotify.
Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies. Hij schreef onder meer het boek De B.V. Noord-Korea. Een kernmacht in de marge (2018) en publiceerde over Noord-Koreaanse dwangarbeiders in de kledingindustrie en de scheepsbouw. Hij is actief in de protestbeweging WOinActie en schrijft columns voor Mare.