Podcast
Podcast over vijf vrienden in het oog van de storm: luister naar De Leidsche Vijf. #1 Albert Einstein
Precies 100 jaar geleden gingen vijf legendarische wetenschappers samen op de foto in de Oude Sterrewacht: Einstein, Lorentz, Ehrenfest, De Sitter en Eddington. Ze stonden in het oog van de storm van een van de grootste wetenschappelijke revoluties ooit. Uit hun inzichten, samenwerkingen en vriendschappen ontstond de moderne natuurkunde, en Leiden was hun ontmoetingsplek. In de podcast De Leidsche Vijf duiken wetenschapsjournalisten Frank Rensen en Nour Eldín Emara in het verhaal achter de foto.
donderdag 2 november 2023

In deze eerste aflevering van De Leidsche Vijf: het leven en werk van Albert Einstein, van zijn geboorte tot het moment van de foto op 26 september 2023.

Einstein is bij iedereen bekend als het prototype 'genie'. Maar wie was hij echt, als persoon? En wat betekende zijn relativiteitstheorie voor de natuurkunde in zijn tijd?

Luister hieronder, of op Spotify of YouTube.

Correctie: de speciale relativiteit stelt dat meetlatten in de buurt van de lichtsnelheid korter worden in vergelijking met meetlatten in stilstand, niet langer.

Bronvermelding: Einstein in Nederland - Sybe Izaak Rispens. Lorentz. Gevierd Fysicus, Geboren Verzoener - Dirk van Delft, Frits Berends. Denken is Verrukkelijk - Margriet van der Heijden. De Sitter - Jan Guichelaar. The Life of Arthur Stanley Eddington - A. Vibert Douglas

Muziek: It's Near - DJ Quads. This Time of The Year - DJ Quads. www is a thing - DJ Quads. Blue Boi - Lakey Inspired. Fall Asleep - Tokyo Music Walker

De Leidsche Vijf is mede mogelijk gemaakt met steun van het Leids Mediafonds