Columns & opinie
Naked and afraid kregen we de vraag: ‘Dansen of zingen?’
Wat er op deze dag namelijk gebeurde, kan zonder twijfel worden geclassificeerd als een schending van fundamentele mensenrechten en tevens de grootste nachtmerrie aller tijden.
Maia de Quay
donderdag 7 maart 2024

Stel je voor: een verjaardagsfeest dat zo relaxt is, dat het zeven maanden te laat is. Dat lees je goed. Een van mijn huisgenoten werd afgelopen augustus 25, en om dat op een logische manier onder de aandacht te brengen, besloten we dat zeven maanden later te vieren.
Aangezien zij dol is op ontspannen en mijn andere huisgenoot en ik niet bekend zijn met dat concept, leek het ons een goed idee om met zijn drietjes een dag naar de spa te gaan.

Helaas, lieve lezer, moest ik in die spa iets meemaken wat misschien wel het allerverschrikkelijkste is wat ik ooit heb meegemaakt. Wat er op deze dag namelijk gebeurde, kan zonder twijfel worden geclassificeerd als een schending van fundamentele mensenrechten en tevens de grootste nachtmerrie aller tijden.

De situatie was als volgt.

In deze spa vinden meerdere keren per dag bizarre ceremonies genaamd ‘opgietingen’ plaats. Voor de onwetenden: hierbij zit je met zo’n veertig mensen naakt in een cirkel om een soort heilige kachel in een sauna die veel weg heeft van een grote blokhut. Vervolgens gooit een ‘saunameester’ (uhuh) als een soort tovenaar een boel water en oliën op de kachel, waarna er met waaiers, doeken en vlaggen in het rond wordt gezwaaid (nog meer uhuh).

Hoewel deze uiterst surrealistische en haast sektarische ervaring op zichzelf al genoeg is om een column of drie over te schrijven, is dit slechts de achtergrond van mijn nachtmerrie.

Het begon allemaal met de vraag van de dienstdoende saunameester of er ‘first timers’ aanwezig waren. Uiteraard waren mijn mede anti-ontspanningshuisgenoot en ik de enigen die aarzelend onze handen omhoog staken.

Grote fout.

Enorme fout.

In plaats van ons op ons gemak te stellen of uitleg te geven wat ons te wachten stond, stelde ze doodleuk: ‘Super! Willen jullie zingen of dansen?’ Na wat gelach en een (al zeg ik het zelf) zeer gevat grapje van mijn kant dat ik het in dat geval al heel vaak had gedaan, keek ze echter ernstig en zei: ‘Nee serieus, wordt het zingen of dansen?’

De ‘saunameester’ (uhuh) begon als een tovenaar met vlaggen te wapperen (nog meer uhuh)

Terwijl ik dit nu opschrijf, realiseer ik me dat de ernst van de situatie misschien niet volledig tot uiting komt in mijn woorden. Laat me daarom even benadrukken dat deze dame ons vroeg om NAAKT in het bijzijn van zo’n VEERTIG VREEMDEN te ZINGEN OF DANSEN in een GROTE SAUNA. Normaal heb ik gelukkig geen last van verlammende onzekerheid, maar mijn god.

Daar zit je dan, letterlijk naked and afraid. Terwijl iedereen ons schaapachtig aankeek, probeerden we te bedenken wat we zouden doen. Werd dit echt van ons verwacht? Zouden we weg moeten als we weigerden? Het ritueel was nog niet begonnen en ik zweette me al te pletter. Om onszelf en de sektarische pottenkijkers nog meer gênante momenten te besparen, begonnen we toen maar met ’s werelds raarste versie van ‘op een grote paddenstoel’.

Na deze bizarre ontgroening zijn de details van de ‘opgieting’ (uhuh) verder een waas voor me. Laten we het er maar op houden dat ontspanning na dit hele gebeuren ver te zoeken was.

Maia de Quay is student rechten