Columns & opinie
De tijdlijn van (weer) een verloren dag
Aanstalten maken om op te staan, opstaan, uitstellen, lunchen en toch maar iets doen. ‘Om tien uur concludeer je dat het niet is gelukt om rond tienen in de UB te zitten’
Omar Ghaly
donderdag 14 maart 2024

09:20 Je wordt later wakker dan gehoopt. Je denkt bij jezelf: als ik nu uit bed ga, kan ik rond tienen bij de UB zijn. Je blijft desalniettemin nog even liggen.

09:50 Je maakt bijna aanstalten om je bed uit te komen. Maar eerst nog even scrollen op Twitter. Je kunt de deur immers niet uit zonder te weten wat er gaande is in de wereld. Je leest een paar threads over kleding, het Romeinse rijk en je ziet een filmpje voorbijkomen van een extreemrechtse politicus dat je tegen je zin helemaal afkijkt. Je probeert te achterhalen waar het laatste relletje nou precies over ging en komt erachter dat het te maken heeft met Hugo de Jonge of Hamas, mogelijk allebei.

10:00 Je concludeert dat het niet is gelukt om rond tienen in de UB te zitten.

10:15 Je komt je bed uit en doet de televisie aan. Er is niets te zien dus via Uitzending Gemist kijk je Goedemorgen Nederland terug. Je baalt, niet Welmoed Sijtsma maar een van die andere drie presenteert het programma vandaag.

11:30 Het is tijd om te gaan douchen en daarna te ontbijten.

11:50 Na het douchen ontdek je dat je helemaal geen eten in huis hebt. Je appt een vriend en vraagt of hij wil lunchen.

12:15 Jij en je vriend spreken af om kwart voor één. In de tussentijd speel je een spelletje op je telefoon waarbij je alle bubbels op het scherm eraf moet poppen.

12:45 Je gaat de deur uit en appt je vriend dat je wat later bent.

‘Je vriendin zegt dat ze nog even "twee uurtjes gaat knallen", je mompelt dat jij ook weer aan de slag moet’

13:00 De lunch kan eindelijk beginnen. Je bestelt een tosti en hoopt dat je het daarmee uit kan houden. De bediening in het café is langzamer dan je had gehoopt en jij bent hongeriger dan je had gedacht. Zodra je je tosti krijgt, bestel je er frietjes bij.

14:15 Je besluit naar de UB te gaan om toch nog wat van de dag te maken. Je appt een vriendin en vraagt of ze een opstartbakje wil drinken.

14:30 Je geniet van je koffie. Je vriendin vertelt dat ze over twee weken tentamens heeft en daarom standaard om negen uur al in de UB is. Je knikt gezapig van ja en neemt nog een slok van je koffie.

15:00 Om klokslag drie uur vertelt je vriendin dat ze nog even ‘twee uurtjes gaat knallen’, je mompelt dat jij ook weer aan de slag moet. Je scant je LU-kaart en loopt door de poortjes de bibliotheek in.

15:05 Je vindt een plekje en pakt je spullen uit.

15:06 Je moet alleen nog even snel je flesje vullen met water, even plassen en dan kun je aan het werk.

15:10 Je zit weer op je plek. Je hebt zo veel laten versloffen de afgelopen dagen dat je niet weet waar te beginnen. Je staart voor je uit.

15:20 Je appt een volgende vriend of die anders niet met je koffie wil drinken. Ja hoor, bingo. Je staat op.

16:00 Je zit weer op je plek. Bedenkt dat je nog op een paar mails moet antwoorden en kijkt op LinkedIn naar vacatures voor als je afgestudeerd bent.

16:20 Omdat het alleen maar tot burn-outs leidt om te werken na vijf, en je eigenlijk geen taken hebt die je in veertig minuten kunt afronden, besluit je dat het mooi is geweest. Tijd om naar huis te gaan.

16:30 Je komt thuis en ploft op de bank neer. Je bent bekaf.


Omar Ghaly studeert Egyptologie