Nieuws
Online werkgroepen gaan volgende week van start
De Universiteit Leiden heeft een nieuw softwarepakket gekocht waarmee docenten interactief werkgroepen kunnen geven.
Sebastiaan van Loosbroek
maandag 16 maart 2020
Bas van der Schot

Dat maakte de universiteit zondagavond bekend. Het softwarepakket heet Kaltura Live Room en moet ervoor zorgen dat de werkgroepen vanaf volgende week van start kunnen.

Vandaag gaat ook via de medewerkerswebsite een speciale site over ‘remote teaching’ in de lucht, met onder meer uitleg hoe op afstand onderwijs kan worden gegeven. Het doel is om vanaf volgende week maandag 23 maart zoveel mogelijk van het onderwijs online door te laten gaan.

In ander nieuws: Leidse studenten in het buitenland worden verzocht zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Dit geldt ook voor studenten in landen met groene of gele reisadviezen, omdat in steeds meer landen reisrestricties worden opgelegd met als mogelijk gevolg dat studenten straks helemaal niet meer terug kunnen komen. Zij die er toch voor kiezen te blijven, doen dat op eigen verantwoordelijkheid. De universiteit is dan niet aansprakelijk en kan mogelijk geen hulp bieden. Studenten mogen ook niet meer naar het buitenland toe voor studiegerelateerde activiteiten. Voor studiereizen die na 12 maart zijn gestart, kent de universiteit geen punten toe en is de universiteit niet aansprakelijk.

Vrijdag al werden medewerkers opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken. Inmiddels geldt die oproep tot en met 6 april. Dat geeft mogelijk wel problemen met Citrix: niet alle zesduizend medewerkers kunnen daar tegelijkertijd van gebruikmaken. Alternatieve methoden zijn het naar jezelf mailen van documenten of gebruik te maken van OneDrive. Vandaag wil de universiteit hier meer informatie over geven. Ook vraagt de universiteit de thuiswerkers om extra alert te zijn op phishing mails en om te zorgen voor een goede antivirussoftware.

Verder riep rector Carel Stolker op Twitter studenten 'dringend' op niet meer met elkaar te feesten. 'Organiseer geen huisfeesten en mijd kroegen', schreef hij. Studentenverenigingen sloten al eerder hun deuren.

Daarnaast zijn ook USC en Plexus gesloten voor studenten. Een lunch op de universiteit is nog uitsluitend te krijgen in de Oude UB het Huygensgebouw en mag alleen worden afgehaald.

Tot slot zijn de verkiezingen voor de universitaire medezeggenschap tot nader order uitgesteld. De kandidaatstelling op dinsdag 17 en woensdag 18 maart gaat niet door.