Nieuws
Universiteit gesloten voor studenten
Studenten van de Universiteit Leiden mogen niet meer naar de universiteit komen. De Universiteitsbibliotheek, andere studieplekken en restaurants zijn sinds vandaag gesloten.
Sebastiaan van Loosbroek
vrijdag 13 maart 2020
Bas van der Schot

Dat heeft de universiteit besloten op basis van de adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid. 

Studenten mogen geen onderwijsgebouwen meer in, behalve voor het ophalen van boeken in de boeklockers van de UB, Van Steenis, Wijnhaven en Pieter de la Courtgebouw. De overige gebouwen zijn wel geopend, maar alleen toegankelijk voor medewerkers. Dat betekent dat studenten voorlopig thuis hun studie moeten voortzetten. Studenten die toch naar de UB komen, worden weer naar huis gestuurd, zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. 

Al het fysieke onderwijs en alle tentamens zijn afgelast tot en met 31 maart. De universiteit beraadt zich na het weekend over de vraag welk onderwijs de universiteit vanaf 23 maart online kan aanbieden. Het is nog niet bekend of ook de docenten zelf bij dat overleg worden betrokken of dat dit bijvoorbeeld uitsluitend met de decanen van de faculteiten wordt besproken. 'Dat zoeken we de komende week uit', aldus Van Overbeeke. 

Ook oraties zijn tot en met 31 maart afgelast. Promoties kunnen wel doorgaan, zolang er niet meer dan 25 mensen bij de verdediging aanwezig zijn. 

De universiteit vraagt medewerkers om zoveel mogelijk thuis te werken.

Voorzitter van de Vereniging van Universiteiten Pieter Duisenberg zei vanochtend tegen NPO Radio 1 dat de kans 'aanwezig' is dat studenten door de maatregelen studievertaging oplopen. 'Het is zeker een optie dat studenten in de zomer moeten doorwerken, als we deze periode tijd verliezen.'

Door de maatregelen verschijnt Leids Universitair Weekblad Mare donderdag 19 maart niet op papier. Volg ons online voor de laatste berichten over het coronavirus met betrekking tot de universiteit, medewerkers en studenten.