Nieuws
Studievertraging door corona? Uitstel van je bsa
Eerstejaars studenten die door de coronamaatregelen vertraging oplopen met hun studie en daardoor niet voldoen aan de bsa-norm krijgen uitstel.
Sebastiaan van Loosbroek
maandag 23 maart 2020
Bas van der Schot

Dat schrijft minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in een Kamerbrief. De studenten moeten die studiepunten dan wel het jaar erop halen.

Van Engelhoven spreekt in de brief van een advies, maar dat is door de VSNU overgenomen. Het uitstel geldt dus voor studenten van alle universiteiten die kunnen aantonen dat de vertraging aan de maatregelen rond het coronavirus is te wijten. De universiteiten hebben tot 15 april ‘de ruimte om te bedenken hoe ze deze groep gaan identificeren’ , laat VSNU-woordvoerder Bart Pierik weten.

De opschorting van het bsa geldt dus niet voor studenten die door andere redenen aan onvoldoende punten komen. Hoe ingewikkeld wordt dat? ‘Ik denk dat dat goed te doen is’, stelt Pierik. ‘Van de vakken die niet zijn gehaald kun je kijken of die wel of niet online zijn aangeboden’, geeft hij als voorbeeld van een criterium. ‘En van studenten van wie de afstand tot het bsa al onoverbrugbaar was voordat de maatregelen op 12 maart ingingen, kun je ook zeggen dat dat geen verband heeft met corona. Het is aan de universiteiten hoe ze dit voor de studenten redelijk en billijk organiseren.’

Uiterste deadline bsa is nu 15 augustus 2021

Voor studenten van de Universiteit Leiden betekent dit concreet dat degenen die door de coronamaatregelen aan het eind van het collegejaar 2019-2020 de bsa-norm van 45 punten niet halen, een uitgesteld advies krijgen. Deze studenten moeten dan in studiejaar 2020-2021, maar uiterlijk 15 augustus 2021, wel hun bsa hebben gehaald om verder te mogen met de studie. Eerstejaars die dit jaar wel hun bsa halen, krijgen vanzelfsprekend eind dit collegejaar al een positief advies.

De minister komt ook nog met een andere versoepeling. Voor aankomend studenten wordt het mogelijk om zich tot 1 juni aan te melden voor een bacheloropleiding in plaats van 1 mei. Wel vervalt bij inschrijving na 1 mei het recht op een studiekeuzecheck, meldt de VSNU, maar ‘waar mogelijk spannen universiteiten zich in om dit ook aan latere aanbieders aan te bieden’. De Universiteit Leiden laat weten nog te onderzoeken of zij dit gaat doen.

In ander nieuws: de universiteit meldt dat toetsing nu minimaal vijf dagen van tevoren bij de studenten moet worden aangekondigd, en niet drie dagen zoals vorige week werd gemeld. Dat heeft het Centraal Crisis Team (CCT) met de universiteitsraad besloten.