Nieuws
Studenten proberen senator tegen renteverhoging studieschuld te laten stemmen
Studentenactivisten proberen Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler te overtuigen om tegen de verhoging van de rente op studieschuld te stemmen.
Bart Braun
donderdag 9 mei 2019
Foto Eerste Kamer

Op 28 mei stemt de Eerste Kamer over de verhoging van de rente op studieschuld. Daarover wordt nu de vijfjaarsrente berekend, maar als het aan de coalitie ligt moet dat de rente over periodes van tien jaar worden. Die rente is hoger; afhankelijk van hoe hoog iemands studieschuld is en hoe de rentestand zich de komende decennia ontwikkelt zijn studenten straks duizenden euro’s meer kwijt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is daarmee akkoord, dus nu is het wetsvoorstel door naar de Eerste Kamer.

Studentenactivisten hebben daarom hun pijlen op de Eerste Kamer gericht. Eerder al riepen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de jongerenafdelingen van politieke partijen de Eerste Kamerfracties op om tegen te stemmen.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie had slechts een meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer, dus met een paar tegenstemmers uit die partijen ben je er al.

Die meerderheid is sinds eind april verdwenen, op papier althans: senator Anne-Wil Duthler is uit de VVD-fractie geknikkerd nadat ze een rechtszaak had verloren tegen twee journalisten die haar belangenverstrengelingen beschreven. Het zou zomaar kunnen dat de financiële dichttimmering van het coalitie-akkoord haar ineens niet meer zo aan het hart gaat.

‘In De Telegraaf zei Duthler dat ze nog niet wist hoe ze over dit onderwerp zou gaan stemmen, dus er is in elk geval een kans’, vertelt de Leidse studente Rebecca Talbot (pedagogische wetenschappen). Talbot organiseerde via haar sociale media-accounts een actie om Duthler per mail te smeken om een tegenstem, en vond navolging bij onder meer oud-LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos en GroenLinks-jongerenafdeling Dwars. Ze schat dat er inmiddels zo’n honderd mailtjes zijn gestuurd. ‘Stuur gewoon een brief naar Duthler’, roept Talbot haar medestudenten op. ‘En als je dan toch in de flow zit, schrijf dan gewoon meteen naar alle senatoren.’