Nieuws
Petitie eist ontslag Koenders om steun aan Syrische strijdgroepen
Voormalig minister Bert Koenders, hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden, moet worden ontslagen, vindt journalist Eric van de Beek.
Susan Wichgers
donderdag 5 maart 2020
Bas van der Schot

Samen met de Syrisch-Nederlandse Hanan Shamoun overhandigde hij maandag een petitie aan vice-decaan Koen Caminada van de Faculty of Governance and Global Affairs waar Koenders is aangesteld.

De petitie was bij de overhandiging ruim zeshonderd keer ondertekend. Er mochten geen foto’s of video’s worden gemaakt, zegt Van de Beek. ‘De universiteit wilde waarschijnlijk niet teveel publiciteit.’

Van de Beek stelt in de petitie dat het een ‘gotspe is dat Universiteit Leiden uitgerekend deze voormalige bewindsman heeft benoemd’ en dat Koenders zou moeten worden ontslagen.

Koenders werd in 2018 door Trouw en Nieuwsuur beschuldigd van het bevoorraden van strijdgroepen in Syrië die door het Openbaar Ministerie (OM) als terroristisch worden beschouwd – een actie waarvoor hij overigens steun kreeg van de Tweede Kamer. Vorig jaar zei Koenders tegen BNR dat hij het nog steeds ‘een verantwoord besluit’ vindt.

'Deze meneer heeft het strafrecht met voeten getreden.'

Van de Beek was al ver voor de onthulling in 2018 met het onderwerp bezig, vertelt hij telefonisch. ‘Het viel me op dat kranten er niet over schreven, dus ben ik me er zelf in gaan verdiepen.’

Volgens Van de Beek was Koenders zich ten tijde van zijn ministerschap heel bewust van wat hij steunde, omdat Amnesty International hem daarover had ingelicht. ‘Deze meneer heeft het strafrecht met voeten getreden. Hoe is het mogelijk dat hij niet vervolgd wordt?’

Daarnaast verbaast het hem dat Koenders aangesteld is als hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het universiteitsbestuur hier niet van op de hoogte is.’

Volgens Van de Beek is er tijdens de overhandiging goed geluisterd, en is hem beloofd dat het besproken gaat worden met het college.
Binnen drie weken reageert het bestuur op de petitie, laat vice-decaan Koen Caminada weten. Koenders heeft niet gereageerd op vragen van Mare.