In de brief stellen de ondertekenaars dat het beleid en de activiteiten van de fossiele industrie indruisen tegen de conclusies van de wetenschap op het gebied van klimaatverandering. NWO en de KNAW zouden als ‘hoeders van de wetenschap die steunt op geloofwaardigheid’ nieuw beleid moeten maken die de samenwerkingen aanpakt.
‘De wanpraktijken van en schade door de fossielebrandstofbedrijven zijn publiek bekend’, staat te lezen in de brief. De wetenschappers roepen daarom op om alleen nog samen te werken met bedrijven uit de fossiele energiesector die zich op korte termijn aantoonbaar committeren aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.
Dat laat voor NWO en KNAW weinig opties over, want ‘tot nu toe voldoet geen enkel bedrijf in de fossiele energiesector aan deze criteria, wat betekent dat we niet kunnen en willen samenwerken deze bedrijven totdat ze dat wel doen.’
Debat
In Leiden werd in oktober een debat gevoerd over samenwerkingen met de fossiele industrie door studenten en medewerkers. Daar was de conclusie in de zaal dat de universiteit de banden met de fossiele industrie moest verbreken. Ook toen boden medewerkers een petitie aan het college van bestuur aan waarin ze opriepen om de banden met de fossiele industrie te verbreken en te werken aan een duurzame universiteit. Het college van bestuur heeft nog niet officieel geantwoord op die petitie.
De universiteit publiceerde in augustus een lijstje van samenwerkingen met de fossiele industrie, maar of dat een volledig beeld oplevert moet nog blijken. Een WOO-verzoek dat actiegroep Mapping Fossil Ties eerder dit jaar indiende, is nog niet volledig behandeld door de universiteit. Wegens de omvang van het verzoek levert de universiteit de informatie in delen aan de actiegroep.
Omdat de aangeleverde stukken voor een aanzienlijk deel zijn zwartgelakt overweegt Mapping Fossil Ties bezwaar tegen in de dienen, laat de actiegroep weten aan Mare.