Nieuws
Onrust bij de TU Dresden, maar Colzato mag er wel blijven
De TU Dresden, waar de voormalig Leidse psycholoog Lorenza Colzato momenteel werkt, onderneemt ook na het tweede fraudeonderzoek geen actie tegen haar. Medewerkers reageren ‘geschokt’.
Sebastiaan van Loosbroek en Vincent Bongers
donderdag 10 februari 2022
Georg-Schumann-Gebouw TU Dresden. Foto Hullbr3ach, CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Het is oktober 2019 als Lorenza Colzato als onderzoeker wordt aangesteld bij de Faculteit Geneeskunde van de TU Dresden. Nog geen twee maanden later publiceert de Universiteit Leiden, haar vorige werkgever, een rapport van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) waarin staat dat ze heeft gesjoemeld met data en beursaanvragen, illegaal bloed liet aftappen, experimenten verzon en proefpersonen liet verdwijnen. Twee artikelen worden teruggetrokken.

Gerechtelijke uitspraak

Dat onderzoek heeft geen gevolgen voor haar aanstelling gehad. En ook na het vervolgonderzoek, waaruit blijkt dat Colzato in nog eens zeker vijftien artikelen heeft gefraudeerd, onderneemt de TU Dresden geen actie tegen haar. ‘Omdat de bevindingen van de onderzoekscommissie betrekking hebben op de periode dat Colzato werkte aan de Universiteit Leiden, ligt daar de verantwoordelijkheid’, zegt Anne Vetter, universiteitswoordvoerder van de TU Dresden. ‘Bovendien is het geen gerechtelijke uitspraak. Onze juridische afdeling stelt dat we op basis van het onderzoek geen actie kunnen ondernemen.’

‘Ze wordt streng in de gaten gehouden en heeft een beperkt onderzoeksveld gekregen’

Vetter zegt dat Colzato sinds haar aantreden bij de universiteit ‘streng in de gaten wordt gehouden’ en dat ze een ‘beperkt onderzoeksveld’ toebedeeld heeft gekregen.

‘Toen ze werd aangenomen, heeft Colzato de universiteit laten weten dat er beschuldigingen van wetenschappelijke misdragingen tegen haar liepen en dat er mogelijk een onderzoek naar zou komen. Maar op dat moment was nog niet bekend dat dat onderzoek ook al was gestart.’

Dat klopt echter niet. Al in het voorjaar van 2019 was het onderzoek begonnen en de eerste hoorzittingen waren in mei en juni dat jaar.

Hoogleraren geschokt

‘Sinds Colzato bij de TU Dresden werkt, is er geen bewijs gevonden voor wetenschappelijk wangedrag’, aldus Vetter. ‘Op de TU Dresden wordt wetenschappelijk wangedrag niet getolereerd en wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen.’

Toch is er door het nieuws wel degelijk onrust ontstaan. In een mail aan alle medewerkers van de faculteit psychologie, in het bezit van Mare, schrijven drie hoogleraren, onder wie de vice-decaan, ‘geschokt’ te zijn door de bevindingen in het vervolgrapport. Ze schrijven zich ‘te beraden op mogelijke consequenties’.

Geen stappen

Volgens universiteitswoordvoerder Vetter kan de faculteit psychologie helemaal geen stappen ondernemen, omdat Colzato officieel bij geneeskunde werkt. Ze ontkent zelfs dat er in het bericht een dergelijke uitspraak is gedaan: ‘Dit is niet verzocht of aangekondigd in een interne mail.’

Christian Beste, de baas van Colzato op de afdeling cognitieve psychologie, reageerde niet op vragen.

De Duitse universiteitenkoepel Hochschulrektorenkonferenz (HRK) liet weten geen commentaar te geven op ‘zaken die zich op individuele universiteiten afspelen’ en wilde ook niet vertellen of het gebruikelijk is dat fraude op een andere universiteit wordt meegewogen bij een nieuwe aanstelling.

Lees hier over de onrust bij psychologie in Leiden over het weglakken van artikelen in het frauderapport Colzato.