Nieuws
Leiden matige‘studentenkamerstad’
Leiden scoort matig in het rapport ‘Beste Studentenkamerstad 2018’ van studentenvakbond LSVb en studentenhuisvestersorganisatie Kences. In het juryrapport eindigt Leiden op een gedeelde zesde plaats van de tien.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 14 maart 2019

De LSVb en Kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences vinden het tekort aan studentenhuisvesting een groot probleem. Zo blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2018 dat dagelijks duizenden studenten ongewenst heen en weer reizen tussen het ouderlijk huis en hun studiestad. Maar ook stelt de LSVb dat huisjesmelkers nu hun gang kunnen gaan omdat zij weten dat studenten geen andere keus hebben dan elke beschikbare woning te accepteren. Daar komt nog bij dat volgens het Check je Kamer-rapport (2017) studenten gemiddeld 100 euro teveel per maand betalen voor hun kamer.

Het juryrapport ‘Beste Studentenkamerstad 2018’ uit onder het kopje Leiden vooral kritiek op de vergunningstop die de gemeente heeft ingevoerd voor het verkameren van panden. ‘Een kwalijke zaak’, noemt LSVb dat besluit, omdat dit een van de weinige kortetermijnoplossingen is voor het creëren van kamers.

Daarnaast wijst de LSVb erop dat Leiden geen huurteam heeft om studenten bij te staan als zij problemen hebben met hun huisbaas. Ze worden dan doorverwezen naar het Juridisch Loket, terwijl dat minder gespecialiseerd is in huurrecht. ‘Dit zorgt ervoor dat studenten die zonder reden op straat worden gezet, teveel huur moeten betalen of geïntimideerd worden door hun huisbaas, niet goed geholpen kunnen worden’, staat in het rapport. LSVb noemt het ‘opvallend’ dat het opzetten van een huurteam nog niet door de gemeente wordt ondersteund en adviseert Leiden daarom ‘dringend’ dit alsnog te doen.

Overigens voert Enschede de lijst van beste studentenkamerstad aan, gevolgd door Wageningen en Tilburg. Hekkensluiters zijn Utrecht en Delft.