Nieuws
Klimaat-actiegroep End Fossil kondigt gebouwbezetting aan
Actiegroep End Fossil Leiden Delft heeft vandaag tijdens een actie in het Pieter de la Courtgebouw aangekondigd op 23 november een universiteitsgebouw te gaan bezetten. Met de actie wil de groep de universiteit zover krijgen de banden met de fossiele industrie te verbreken.
Mark Reid
donderdag 9 november 2023
Actievoerders van End Fossil in het Pieter de la Courtgebouw. Foto Mare

Rond kwart over 11 vanochtend hingen drie leden van de groep een spandoek met de tekst "Get the Shell out of here" over een balustrade in het faculteitsgebouw. Via een megafoon kondigden ze een bezetting aan die op 23 november zal plaatsvinden.

Na een paar minuten werden de leden van de groep door medewerkers van de universiteit verzocht te vertrekken, waarna ze hun actie beëindigden.

Fossiele banden

In een bericht op sociale media laat de groep weten teleurgesteld te zijn in het college van bestuur. Naar aanleiding van het debat op 27 september over banden met de fossiele industrie, waar het publiek overweldigend stemde voor het verbreken van de banden met de olieindustrie, zegde het college van bestuur toe snel met nieuw beleid te komen. Tot nu toe is dat beleid uitgebleven.

Voor End Fossil is dat reden om de universiteit met een bezetting te dwingen tot actie over te gaan. ‘We are taking back the university’, schrijven ze op hun instagrampagina.
 
Volgens de actiegroep zal de bezetting open zijn voor alle studenten en medewerkers en zullen er verschillende workshops en sprekers zijn, evenals veganistisch eten.
 
Welk gebouw End Fossil wil bezetten is niet bekend.