Nieuws
Energiekosten studenten worden wellicht toch vergoed
De gemeente Den Haag kijkt of studenten via de individuele bijzondere bijstand geholpen kunnen worden met de hoge energieprijzen. Dat kan de energietoeslag niet vervangen, maar een landelijke oplossing is nog niet in zicht. Voor studenten in de gemeente Leiden is deze regeling er al.
Anoushka Kloosterman en Emiel Beinema
donderdag 15 september 2022
Beeld Jeroen Meijer

D66 diende daarvoor een motie in bij de Haagse gemeenteraad. Wethouder Arjen Kapteijns kijkt of studenten hiervoor in aanmerking kunnen komen, als ze ‘écht in financiële problemen’ komen, maar benadrukt vooral dat hij samen met andere grote steden stevig lobbyt bij de minister voor geld om studenten te ondersteunen.

De bijzondere bijstand is er eigenlijk om mensen met een laag inkomen te helpen met onvoorziene dringende uitgaven, die niet via andere toeslagen worden vergoed: bijvoorbeeld een grote reparatie, een verhuizing, babyspullen of bepaalde ziektekosten. D66-raadslid Yousef Assad, die de motie indiende, verzocht het college om de voorwaarden te herzien, zodat studenten er ook aanspraak op kunnen maken.

In Leiden is een dergelijke regeling al van kracht. Leidenaren met een inkomen tot 150 procent van de bijstandsnorm kunnen tot 31 december een vergoeding voor de hoge energiekosten krijgen uit de bijzondere bijstand. Ook studenten vallen onder deze regeling, doordat de gemeente de beleidsregels voor bijzondere bijstand tijdelijk heeft opgerekt. Aanleiding hiervoor was het meldpunt 'energiearmoede' voor studenten, dat partijen Studenten voor Leiden en GroenLinks in mei hadden opgezet. 

Landelijke energietoeslag

Een mooi idee, die motie uit de Haagse gemeenteraad, laat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een reactie weten. Maar de bond vindt het geen vervanging voor de landelijke energietoeslag. ‘Dit voorstel kan een manier zijn om sommige studenten te helpen, maar volgens ons en volgens de rechter kun je studenten niet blijven uitsluiten van de generieke maatregel.’

Sinds die uitspraak zitten gemeenten in een lastig parket: ze hebben niet genoeg middelen om studenten dit geld ook werkelijk te kunnen geven. Een landelijke oplossing voor studenten die door de gestegen energiekosten en hoge inflatie in financiële problemen komen, is er nog niet.

Het Kamerdebat erover, dat vorige week zou plaatsvinden, werd uitgesteld. Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zouden woensdag met vakbond FNV en de LSVb praten over een energiecompensatie voor studenten, maar ook dit gesprek is tot nader order uitgesteld.