Nieuws
Brand Bio Science Park: Sylvius en Gorlaeusgebouw nog dicht, andere gebouwen hebben weer stroom
In het ketelhuis naast het Huygensgebouw op het Bio Science Park is dinsdagochtend brand uitgebroken, waardoor veel gebouwen zonder stroom zaten. De oorzaak en de omvang van de schade zijn nog onduidelijk.
Mark Reid
dinsdag 23 mei 2023

Update woensdagochtend: In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de meeste gebouwen weer aangesloten op een stroomvoorziening. Het Gorlaeusgebouw en Sylvius blijven wel nog de hele dag gesloten, schrijft de universiteit. Huygens/Oort is alleen open voor ochtendcolleges, en studenten worden geadviseerd de trap te nemen als het mogelijk is. De andere gebouwen op het Bio Science Park zijn weer gewoon open.

De brand brak dinsdagmorgen uit in het ketelhuis aan de Wassenaarseweg, tussen het Huygensgebouw, het Gorlaeus en het pand van SRON. Er zijn verschillende kabels beschadigd die cruciaal zijn voor de stroomvoorziening aan universiteitspanden op het Bio Science Park.

Al snel na het uitbreken van de brand zijn verschillende omliggende universiteitsgebouwen ontruimd. Medewerkers en studenten werden verteld dat ze de rest van de dag naar huis konden gaan.

Noodstroom

Hoe lang het euvel nog doorgaat is op dit moment nog onduidelijk. Universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke laat weten dat specialisten bezig zijn met het regelen van een alternatieve stroomvoorziening voor de getroffen gebouwen. Kritieke apparaten, zoals datacenters en sommige labapparatuur, blijven voorlopig draaien op noodaggregaten.

Geruchten die rondgaan dat de gebouwen voor meerdere dagen gesloten moeten blijven kan Van Overbeeke niet bevestigen: 'We werken nu heel hard om alles weer op gang te krijgen. We weten pas aan het eind van de middag of het goed of slecht nieuws gaat zijn, daar kunnen we nu nog niet op vooruitlopen.'

Het LUMC zegt niet geraakt te zijn door de problemen met het elektriciteitsnetwerk en had alleen last van 'een korte dip'.