Nieuws
Al ruim €10.000 voor crowdfunding tegen corona
Het Leidse initiatief ‘Wake up to corona’, dat geld inzamelt voor onderzoek tegen het coronavirus, heeft in twee dagen tijd al meer dan tienduizend euro opgehaald.
Tirza Pulleman
dinsdag 24 maart 2020

De doneeractie is 22 maart opgezet door prof.dr. Eric Snijder, viroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Het academisch ziekenhuis is druk bezig met het testen van potentiële antivirale middelen en medicijnen.

‘Het uitvoeren van deze testen is extreem duur’, aldus Snijder op de site van de crowdfundingsactie. ‘Alleen getrainde professionals in een goed beveiligde omgeving kunnen het doen. Wereldwijd woedt er een dodelijk virus: ik wil graag aan de slag, maar ik ben steeds te druk met het schrijven van projectvoorstellen om financiering te krijgen.’

Daarom riep hij aan burgers: doneer geld voor coronaonderzoek. En naar die oproep wordt massaal geluisterd; in twee dagen tijd waren 175 donateurs goed voor € 10.976 euro.

Donateurs worden gevraagd hun pyjama aan te trekken en een foto te maken terwijl ze een hartje vormen met hun handen en die vervolgens te posten op social media met de tekst ‘donate now to help researchers find the solution to corona’ en ‘#wakeuptocorona’. Ook is het de bedoeling drie andere potentiële geldschieters te nomineren.

De actie krijgt veel lof. Eén donateur reageert (in Caps Lock): ‘DIT GAAT ONS ALLEMAAL AAN EN IK HEB HEEL VEEL VERTROUWEN IN DE WETENSCHAPPERS VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN!’

Ook doneren? Dat kan hier